Yazan: Ramazan Çalık
Ön filtre sistemi suyunuzdaki tortuları, partikülleri ve bulanıklığı giderir. Ön Aktif karbon filtresi ile Klor, kötü tad, organik madde ve kokudan suyunuz arıtılır.
Eğer arıtılmış su istiyorsanız Reverse Osmosu seçin. Bu Sistem tabiatta gerçekleşen osmos olayının yapay olarak tersine çevrilmesi şeklinde gerçekleşir. Suyun molekül yapısında filtrasyon yaparak kuyu suyundan ve şebeke suyundan kaliteli içme suyu elde edilir.
Su; membranın 0,00001 mikrona (onbinde bir mikrona ) kadar küçültülmüş mikroskobik deliklerinden geçer. Suyun içerisindeki eriyik halde bulunan organik ve inorganik maddeler, tuzlar, Ağır metaller, virüsler ve bakterilerin zararlı olanları dışarı atılarak dengeli mineral yapısıyla suyun özü elde edilir.
Ayrıca son olarakta dengeleyici ve tatlandırıcı filtresinin sahip olduğu kokonat özelliği ile suyunuza tat vererek suyunuzu dengeler, içimi hoş, lezzetli bir hale getirir.
Reverse osmos’un faydaları
-Bakteri ve mikropları,
-Arsenik, nitrat gibi zararlı ağır metalleri,
-Asbest gibi kanserojen kimyasalları,
-Suya sertlik veren maddeleri,
-Kötü koku ve tad veren organik maddeleri,
-Çamur, pas gibi tortuları arıtır.
Reverse Osmos'un filtre kademeleri
1. Kademe
Öncelikle ön filtre kartuşu ile suda bulunan 5 mikron büyüklüğündeki tortular tutulur.
2. Kademe
Su, bu kademede aktif karbon blok filtreye gelir. Olumsuz anlamda tat, koku ve renk yaratan organik maddeler ve klor aktif karbonun yüksek yüzey alanına sahip yapısı sayesinde filtre edilir.
3. Kademe
Hassas filtre kartuşu ile suda bulunan 1 mikron büyüklüğündeki tortular tutulur. Böylece osmoz membranının verimli çalışması ve uzun ömürlü olması sağlanır.
4. Kademe
Daha sonra, cihaz üzerindeki pompa vasıtasıyla basınçlandırılan su Ters Ozmoz membranına gelir. Üzerinde milimetrenin milyonda biri mertebesinde gözenekler bulunan yarı geçirgen zardan oluşan membran tarafından filtre edilerek suda çözülmüş halde bulunan kurşun, civa, nitrat gibi ağır metaller ve virüs, bakteri, kireç, çeşitli kimyasallar gibi kirleticilerin tamamından arındırılarak size ideal bir içme suyu sağlar.
5. Kademe
Yüksek derecede filtre edilmiş su tatlandırıcı filtreye gelerek burada yumuşak ve zevkli bir içim için zenginleştirilir.
Not:
Bu arıtma cihazını sadece içme suyu için kullanacaksak, yukardaki anlatımlar doğrultusunda bilgilenmek yeterlidir.
Benim elimde ve yaklaşık 1 yıldır kullandığım 5 kademeli R/O cihazı mevcut. Bu cihaza suyun giriş ve çıkış değerlerini aldım. Digital ms ve ph ölçerler desteğiyle sabit rakamlara ulaştım.
-Çeşme suyu çıkış değerlerim, ph 7,5- ms 700
-R/O çıkış değerlerim, ph 5,5- ms 70 (Tatlandırıcıdan sonraki değer)
Burdaki değerlerde ms'in(iletkenlik) yüksek çıkması son kademe olan tatlandırıcıdan kaynaklanıyor olmasıdır. Eğer tatlandırıcı olan son kademeyi söküp membran çıkışından almış olsaydım suyu, ms(iletkenlik) 20-30 ms'lere hatta sıfır değerlere kadar düşebilirdi. Eğer akvaryumlarımızda R/O cihazı kullanacaksak, elimizde mutlaka sağlam ölçüm kitleri bulunması şart (ms ve ph ölçer).
Reverse osmosis- Akvaryum İlişkisi
Özellikle güney amerika menşeeli balık türleri, yumuşak su ve düşük ph'lı sularda rahat ederler ve sorunsuz ürerler. Bu balık türlerinin başında, discus, cüce amerikanlar, scalare türleri(angelfish, altum vs.) bir çok tetra grubu. İletkenliği düşük damacana suyu kullanmakta faydalı olacaktır ancak, uzun vadede damacana suyu kullanmak maddi anlamda sıkıntı yaratacaktır. Kabaca bir hesap yaptım, akvaryumlarımız ve içmemiz için haftada 2 damacana su alsak ve yaklaşık markalı damacana su fiyatlarını da 4,50 tl'den hesaplasak 4,50x2= 9,00 Tl. 9,00 Tl x 52 hafta= 468,00 Tl eder. Alacağımız orta halli bir r/O cihazı kendisini yaklaşık 10-12 ayda amorti eder.
Discus üreticilerinin vazgeçemediği bir cihazdır r/o. Üretim esnasında su parametrelerini istedikleri şekilde r/o ile ayarlayıp, yavruların sağ salim çıkmalarını bu cihazla sağlamışlardır. Diğer yandan başka bir tür cüce amerikanlarada değinelim isterim, mesela ramirezi 5-6 ph arası ve en fazla 150 ms su değerlerinde sağlıklı yaşamaktadır. Her ne kadar daha yüksek su parametrelerinde yaşasada bir süre sonra strese girmekte ve malesef ölmektedirler. R/O kullanma gerçeği burada da karşımıza çıkmaktadır.
Forum Bilgilendirme Mesajı