• Ak-Fo

• Ocak Birincisi
    • Ocak İkincisi
    • Ocak Üçüncüsü
    • Tapatalk
  • Ayrıntılı olarak deniz akvaryumu kurulumu!

Hazırlayan: Timur Akhsunvar

DENİZ AKVARYUMUNA GEÇİŞ, KURULUM

Ben deniz akvaryumu akvaryumu kurmak istiyorum; ama çevremden duyduklarıma göre pahalı bir hobiymiş?

Prof. olarak düşünüyorsanız evet su durumunu yüksek kalitede tutmak için daha fazla ekipman ve bilgi birikimi gerektirir bir deniz akvaryumu kurmak için uygun fiyatlı ürünlerde var (çin malı).

Deniz tankı kurmak zor mu?

Basit bir tatlı su tankı kurmanın aksine, canlı stokları ve mercanların çoğunluğunu denizden alınıyor, bu yüzden bakım için başarılı deniz tankı olaması lazım canlıların yaşamını sürdüre bilmesi için, bu da daha fazla bilgi hem de temel filtrasyon sistemini bilmek gerektirir. Ancak, bu yıllar boyunca bu hobi için akvaryum ekipmanları ilerlemesi ile, başarılı bir deniz tankı ayarı ile artık çok pahalı ve zordur.

Benim tatlı su tankımı, tuzlu su tankına dönüştürebilir miyim?

Tankınızın cam kalınlığı uygun ise (dalga motoru,kayalar…) ve filtre sistemini ayarlarsanız niye olmasın?

Bir deniz tankı kurulumu için gereken tank boyutları nelerdir?

Bu konuda bir kural yok; hem sizin bütçenize ve evdeki yere kalmıştır.Benim acemiler için gördüğüm uzunluk;

90x50x40h

Sump için (alacağınız protein skimmara göre değişir motorlular da)

60x40x40h

Kurulumu nasıl yaparım?

Alacağın canlılar hariç tüm malzemelerini alırsın ve dizersin;

1-Su+tuzu büyük birden fazla kovada hazırlarsın ve tuzluluğu uygun hale getirirsin
    2-Akvaryumu temizleyip arka planı yapıştırırsın,
    3-Kumu bir elek vasıtasıyla suyun altında iyice yıkarsın,
    4-Kumu tanka koyarsın ve sump malzemelerinin hepsini sumpa kurarsın
    5-Kullanacağın kayaları koyarsın (hayal gücüne kalmış)
    6-Tankı+sumpı doldurursun
    7-Ölçümlerini yaparsın.

1-Deniz tankı kurulumu için hangi ekipmanlara gerek vardır? (sump için...)

Protein skimmer (bir deniz tankı kurulumu için ekipmanların en önemli parçası)

Dönüş pompasının tanka su basan dönüş kısmını kısımını SAKIN SU İÇİNE koyayım deme! Elektrik olur da giderse vakumlamayla ana tanktaki suyu vs. içine çeker!

Dalga motoru

Medya reaktörü (isteğe bağlı)

Chiller veya Fan (yaşadığınız bölgeye göre değişir ama olamalı)

Uygun aydınlatma

Biyolojik filtrasyon medyaları

Tuz ölçer

Su tamamlama ünitesi

Canlı kayalar(İsteğe bağlı olarak ölü,seramik kaya)

Test kiti

Uygun hortum, dişli borular yada ısıtıp yapıştırılan beyaz borulardan alıcaksın.

2-Deniz tankı kurulumu için hangi ekipmanlara gerek vardır?(sump yoksa…)

Tankınızın 2-3 katı litrede dış filtre (dalga motoru kullanmamak için)

Dış filtre malzemeleri için;
    -Zeolit
    -Karbon
    -Elyaf
    -Seramik yüzük
    -Biyolojik sünger.

Tankınıza uygun ısıtıcı

Şelale protein skimmer, pompa ile beslenen protein skimmer (extarnal), hava taşlı protein skimmer.

Su tamamlama ünitesi
    Uygun aydınlatma

Reverse Osmos ya da damacana su

Tuz

Tuz ölçer

Kum

Canlı kaya (İsteğe bağlı olarak ölü,seramik kaya)

Test kiti

Doğal deniz suyu mu, yoksa kova tuzlarıyla yapılan mı?

Tuz+Reverse Osmos karışımı daha iyi bir su parametresi size verebilir özellikle mercan istiyorsanız tutmak. Daha ucuz olan doğal deniz suyu için ise, daha kolay kullanımı ve genel tankın oturmasını sağlamak için (bakteri, canlılar vs.)

Ben akvaryumum için plajdan doğal deniz suyu kullanabilir miyim?

Kaynağından ve parametrelerinden emin olmadıkça su almamaya çalışın; canlılarınıza hastalık geçebilir.

Deniz tankımı döngüsünün oturması için ne kadar süreye ihtiyacı var ?

Aylarda alabilir haftalarda ama normali 6 haftadır.

Deniz tankı için hangi test kiti önemlidir?

Kalsiyum, Magnezyum, Amonyak, PH, KH, Nitrat ve Fosfat test kiti.

Bir Deniz tank için ideal su parametresi nedir?

Tek balık düşünüyorsanız (balık+canlı kaya)

Tuzluluk - 1.018 ~ 1.025

Amonyak <0.1ppm

Fosfat <0.03 ppm (Balıklarlar Fosfatı yüksek düzeyde tolere edebilir ancak birlikte Nitrat düzeyi yükseklir böylece yosun patlaması gibi bir soruna neden olur.)

Nitrit <0,2 ppm

Nitrat <10 ppm (balıklar yüksek nitrat düzeyi tolere edebilir, ancak uzun vadede balıkların renklenmesi ve sağlığını etkileyecektir)

Alkalinite KH - 7 ila 11 dKH

Sıcaklık <30 santigrat dereceyi geçmemeli

Mercan sistemi için (Mercan+balık+canlı kaya)

Tuzluluk - 1.025

Amonyak <0.1ppm

Fosfat <0.03 ppm

Nitrit <0,2 ppm

Nitrat <10 ppm

Alkalinite - 7 ila 11 dKH

Kalsiyum - 380'den 450 ppm

Magnezyum - 1200-1400 ppm

Sıcaklık - 25 - 28 derece arası olmalı

Deniz tankım için ek ne tür katkılara ihtiyacım var?

Mercanların sevdiği katkılar olarak iz elementleri, kalsiyum, fosfat, nitrat…

Ne sıklıkta su değiştirmek gerek?

Tankınızın biyo yüküne bağlı olarak ve litrenize göre değişir, küçük bir akvaryuma sahipseniz haftalık %30 su değişimi yapmalısınız.

Akvaryumumu kurdum ama kahve rengi yosunlar oluştu, normal mi?

Evet, normal; bu sisteminizin yavaş yavaş oturduğunu gösterir, yosunlar kaybolunca balıklarınızı ekleye bilirsiniz.

Önce hangi canlıları ekleye bilirim?

Önce suyunu test et ki canlılarla müdahale sorun olmasın!

Temizlik ekibini ekleyebilirsin tavsiyelerim;

Turbo snail, deniz kestaneleri, temizlikçi karides…

Sonra MERCANLARI ekleyebilirsin tavsiyelerim;

Basit olarak polipli, deri anemon az da tecrübeniz varsa taş mercanlarda bakabilirsiniz.

Sıra geldi balıklara, gidin akvaryumcunuza sıra sıra balıkları inceleyin ve şu soruları sorun,

-Bunlar ne zamanın ithalatı?
    -Kaça veriyorsun? (balıkları)
    -Hangi yemleri yiyor?(anahtar sorulardan biri, ilk soru ile birlikte…)

Balıklar geldikleri günden pet shopa 2 hafta sonra alın ki sorun yaşamayın.Balık önerilerim;

-Damsel türleri (grup balıklarıdır en az 5 tane alınız),
    -Percula türleri,
    -Mandarin türleri,
    -Tang türleri,
    -Kardinaller düşüne bilirsiniz ilk olarak.

Peki, canlılarımı seçtim, bütçemi ayırdım ithalatı sürecini geçtim, aldım balıkları, omurgasızları, mercanları eve geldim, akvaryuma nasıl ekliyecem?

Ana tanka tabiî ki eklemiyeceksin…Adım adım kurduğun karantina tankına ekliyeceksin.(balıkları)
    Mercanları ve omurgasızları (deniz yıldızı türleri…) sudan çıkışını uzatmadan ekleyin (en fazla 3 saniye).

Niye?Onun için beklememişmiydik ithalat sürecini atlatması için?

Parazit, mantar varsa diye karantina tankına alıyoruz balığımızı ki bin bir zahmetle kurduğumuz ana tankı batırmayalım….Karantina süresini balığımız geçti diyelim; bir kova alıyoruz (içinde kimyasal olmayan) kovaya balığımızı kendi suyu ile birlikte koyuyoruz ve bir hava motoru hortumu ile akvaryumdan kovaya ayarlı bir damlatma yapıyoruz ardından balığımızı tanka ekliye biliriz.Balon balıklarını suyun içinden ekliyeceksiniz.

Balıklarımı yeme nasıl alıştıracağım?

Önce doğal yemler ile (karides,kurtlar…) ile besleyin sonra ise yavaş yavaş kuru yeme alıştırın; kaliteli yemler vermeyi unutmayın!

Tankımın bakımını nasıl yapacağım?

Öncelikle protein skimmerı kapatacaksın ve toplama kabını temizleyeceksin ve sump motoruyla beraber skimmer motorunu temizleyeceksin, sonra akvaryumun yosunlarını temizleyip, dip çekimi yapacaksın, ondan sonra tankına göre su değişimi yapacaksın, aydınlatmada yosun varsa temizleyeceksin iniş-çıkış borularını kontrol ediceksin.Suyu dolduracaksın tanka ve hepsini çalıştıracaksın.

Fiyat daha önce dediğim gibi size kalmış ve malzemelerin kalitesine kalmış.Elimden geldiğince size yardımda bulunmaya çalışıyorum sorularınız, sorunlarınız varsa çekinmeyin!
    This article was originally published in forum thread: Ayrıntılı olarak deniz akvaryumu kurulumu!!! started by Ivankov - Muhammedev View original post
    Comments 11 Comments
    1. siftery - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      siftery -
      merhaba ben yerel türler besleyeceğim yine de kıyıdan taşıma suyu alamaz mıyım ? bir köşe akvaryum kurmak istiyorum evim denize sadece 120 mt uzaklıkta kuracağım köşe ise 155x126x199 cm derinlik olarak ta 100 cm yada 120 cm yapmayı düşünüyorum 120 cm yapmamın amacı dibe derin kum yatağı için kum doldurmak gibi bir düşüncem var daha sağlıklı olur mu ? tabii bunlar sadece okuyup anladıklarım sizin tavsiyeleriniz ile şekkilenecek bir çamur topağı bir fikir sadece
    1. Ivankov - Muhammedev - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      Ivankov - Muhammedev -
      Olur tabi ki, imkansız diye bir şey yoktur.Yüksekliği bence fazla yapmayın hem görüntü hemde aydınlatma açısından sıkıntı yaşaya bilirsiniz.Sumpa kurulum daha iyi olur.
      siftery -
      hızlı cevabınız için teşekkür ederim sumpu da altına kuracağım yarın öbür gün belki olurda başka canlılara heveslenirsem hem bu akvaryumu kurtarmış olur hemde birden masrafa girmiş olmam yükseklik sadece aydınlatma için mi önemli yani dip yapıda bir zorunluluk mudur ? ben gerçekten iri balıklar koyacağım için yüksek tutmak istedim bolca karides, karagöz, iskorpit, kırlangıç, gümüş levrek ve eşkine gibi balıklar bulundurmak istiyorum
      Ivankov - Muhammedev -
      Papaz balığı/Hindistan balığı/Müren/Gelincik balığı/Kardinal balığı/Lahos/Çizgili isparoz/Mercan/Melanur/Sarpa/İzmarit/Tekir/Horozbina balıkları
      ...
      besleye bilirsiniz.

NOT:Uyum ve birey sayısını DÜŞÜK tutun.(Min 500 lt)
    1. muhammed55 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      muhammed55 -
      Hızır bey güzel düşünce fakat uygulamada çok da kolay görünmüyor. Su-kum gibi materyalleri doğal karşılasanız da çok sağlam bir sistem kurmanız gerekiyor. Başarırsanız mutlaka paylaşın, merak etmeye başladım bile...
      siftery -
      merhaba tankın ebatları 122x157 iki kenarı ön cephe de 199 cm geldi su kum doğal olur ise canlı halde iken kumu eve taşımam da kolay mesafe yakınlığından dolayı ben karadenizde yaşıyorum lahoz müren gibi balıklar yok bu denizde akvaryum benim hayalim ancak tecrübeler ile netleşip gerçek olacak yani hiç bu olmaz bunu istemiyorum fikrim yok
    1. muhammed55 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      muhammed55 -
      Bahsettiğim şey deniz akvaryumu ekipmanları. Başta bir protein skimmer a ihtiyacınız olacak ki bu boyutlarda en fazla gereken ve maddiyat gerektiren ekipmandır. Daha sonra dalga motorları, sump, kafa motoru gibi ekipmanlar gerekecek. Malesef işler tatlı sudaki gibi yürümüyor.
    1. akvaristokan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      akvaristokan -

protein skimmer,sumi vb. petshoplardan temin edilirmiş yoksa başka yerlerden mi almalıyız
      Ivankov - Muhammedev -
      İnternetten de alabilirsiniz, ya da pet shoplardan alabilirsiniz.Malesef her pet shopçu da kaliteli protein skimmer yok.Sumi derken sump ı kast ederseniz hazırları yabancı sitelerde satılıyor.Yoksa yaptıracaksınız.
    1. erentemiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      erentemiz -
      Gerçekten çok ücret gerektiren bir kurulum.
      Ivankov - Muhammedev -
      Kullanılan malzemelere ve bakılacak canlı göre değişkenlik gösterir; para.