Arkadaşlar balıklarımızın yumurtlaması bizleri çok ama çok mutlu eder. Bir akvaryumseverin zevkinin doruk noktası yavru alması ve onları büyütmek, onların büyümesini izlemektir. Genel olarak yavrulama zamanı gelmiş balıklardan yavru almak kolaydır diyebiliriz. Ancak bazen eksik ettiğimiz bir şeyler onları yumurtlamasını engeller, geciktirir yahut yavru sayımızı azaltır. İşte balıklarımızın yavrulamasını hızlandırmak, yavru sayısını artırmak için bazı gerekli hususlarda yardımcı olmak istiyorum.
1- Cinsiyet: Sevgili arkadaşlar, yavru almak için öncelikle bir erkek bir dişi balığınızın olması gerekiyor. "Bunu bilmeyen var mı!" diyebilirsiniz lakin evet var. Akvaryumcudan dişi ve erkek diye alınan balığın ikisi de dişi yahut ikisinin de erkek çıktığı durumlar hiç de nadir değildir. Akvaryumcular elindeki balıkları satmak zorunda olduğu için veyahut bilmediği/bilemediği için sizlere iki dişi yahut genellikle iki erkek verebilir. Satmak ve kurtulmak için de verebilir bilmeden de verebilir. Zira arkadaşlar balıkların cinsiyetlerini dışarıdan bilmek bazen çok zor bazen de imkansız olabiliyor. Uzun zaman dişi zannettiğiniz bir balık bir gecede renk alıp erkek olduğunu gösterebiliyor. Bazen de balıklar dişi olduğunu renk alıp gizleyebiliyor. Çünkü erkek balıklar baskın balıktan korktukları ve ona rakip olmadıklarını göstermek için renk vermezler. Bazen de dişi balıklar (özellikle auratuslar erkekleri sert olduğu için bunu çok yapar.) erkekten korktukları için çiftleşme baskısından kurtulmak için renk alıp erkek gibi görünebilir.
Aşağıdaki auratus baskın erkekten korktuğu için rengini vermeyen bir erkek olabileceği gibi yine baskın erkekten korkan rengini koyulaştıran bir dişi de olabilir.
Eklenti 3255
Onun için yapacağınız şey balık alırken anal-vent kontrolü yapmaktır.
Ayrıntılı bilgi için:
ANAL-VENT KONTROLÜ
Bazen şu ilginç durumla da karşılaşabilirsiniz: Akvaryumdaki balığınız yumurtluyor diğeri de döllüyordur lakin her seferinde yavrular çıkmıyordur. Bu durumun sebebi iki balığınızın da dişi olmasıdır. Evet, balıklarda dişi balıklar erkeğin olmadığı zamanlarda biri erkek rolüne girer dişiyi döller gibi yapar diğeri de yumurtlayıp ağzını doldurur yahut bir yere yumurtaları döşer. Hatta bazen balık diğer bir balığa ihtiyaç duymadan kendi kendine yumurtlayıp ağzını doldurur. Siz de akşam geldiğinizde balığım yumurtlamış diye sevinirsiniz ancak yavrularınız olmayacaktır.
2- Sıcaklık: Elimizde kısır olmayan sağlıklı bir dişi bir erkeğimizin olduğundan eminsek artık onların ihtiyaçlarını vermeye geldi. Balıkların yavrulaması için öncelikli ihtiyaç "sıcaklıktır". Zira doğada hayvanlar yaz geldiğinde yavru yaparlar. Çünkü kışın yavruların ihtiyaçları karşılanamayacağı için yavrular büyütülemez. Hayvanlarda çiftleşmeyi tetikleyen şey havaların/suların ısınmaya başlamasıdır. Onun için su sıcaklığımızı 26 C üzeri tutarsak balıklarımız sürekli yavrulamak için hazır olacaktır. Ayrıca suyumuzun sıcak olması da balığımızın ağzındaki ya da döşedikleri yumurtadan yavruların daha çabuk çıkmasını ve daha çabuk karınlarından kurtulmasını sağlayacaktır. Sıcaklığımızın 28-29 derece olması en idealidir.
3- Yem: En kötü yemi bile versek balıklarımız yavrulayacaktır. Ancak geç ve az sayıda yavru yapacaktır. Balıklarımızın sağlıklı olmasını ve sürekli yavru vermesini istiyorsak kaliteli yemler vermeliyiz. Sera, Tetra, NLS, JBL, Tropical gibi kaliteli markalar kullanın. Kuru yem olarak bitkisel (yeşil olur) ve etçil (kırmızı olur) olmak üzere en az iki çeşit yem vermeliyiz. Bu sayıyı imkanımız doğrultusunda artırabiliriz. Balığımızın diyetine göre bunları kullanmalıyız. Etçil olana çoğunlukla etçil, otçul olana çoğunlukla otçul hem etçil hem otçul olana karışık gibi... Yavru verdirmede ve yavru sayısını artırmada canlı yem ve ev yapımı yemler çok etkilidir. Canlı yem artık çok rahat bulunamıyor. Onun için ev yapımı yemlere yönelebilirsiniz. Kanaatime göre ev yapımı yemler canlı yemlerden daha yararlıdır. Zira içinde yok yoktur. Yavrulamada ev yapımı yemde en etkili besin dana yüreğidir. Lepistesler üzerinde yapılan bir araştırmada üç deney grubu oluşturulmuş ve bir grup dana yüreğiyle bir grup kuru yemle bir grup da yosun, sebze gibi bitkilerle besleniyor. Dana yüreğiyle beslenen deney grubu daha önce yavru veriyor, daha çok yavru veriyor ve daha kısa sürelerde veriyor. Ev yapımı yeminize bolca yumurta kırmayı, biraz da yumurta yapımında etkili olan zeytinyağından az bir şey dökmeyi ihmal etmeyin.
4- Yer: Akvaryumunuz çok kalabalık bile olsa balıklarınız zor da olsa yavru yaparlar. Ancak kalabalık olması balıklarınız rahat yavrulamasına manidir. Hem zor yavru yaparlar hem de çok kalabalık olduğundan çiftleşme bölgesinden bütün balıkları kovalayamacakları için bazı yumurtaları diğer balıklara kaptırırlar. Onun için akvaryumunuzda çok sayıda balık ve bir türe ait çok sayıda erkek bulunmasın. Balık sayısı akvaryumunuzun boyutuna göre değişir. Akvaryumunuzu ciklit türlerinde bir metreden aşağı tutmazsanız onları mutlu edersiniz.
Aşağıdaki akvaryumda çiftleşme zor gerçekleşecektir.
5- Su: Suyunuzun taze olması balıklarınızı memnun eder. Bu da çiftleşmelerini sağlar. Suyun taze olması çiftleşme için olmazsa olmaz koşul değildir; ancak balıklarım hem sağlıklı olsun hem de sürekli yavrulasınlar diyorsanız sularını taze tutmanız gerekir. Bu da demek oluyor ki haftalık yüzde 20-30 civarı su değişimi yapmalısınız.
6- Büyüklük: Küçük bir dişi kendinden çok büyük bir erkekle, büyük bir dişi kendinden küçük bir erkekle çiftleşmez. Onun için balıklarınızın boyları birbirlerine yakın olmalı.
Evet arkadaşlar bunları yaptığınız halde hala yavru alamamanız çok küçük bir ihtimaldir. Yalnız olur da hala yavru alamıyorsanız uğraşmanıza gerek yok. Balıklarınızı değiştirmelisiniz.
7- Tüpçük: Bütün bunlarda sorunumuz yoksa artık dişimiz tüpçük çıkarmaya hazırdır. Yani çiftleşmeye hazır olduğunu bizlere gösterir. Erkeğimiz her zaman hazırdır. Çiftleşmenin gerçekleşmesi için dişimizin hazır olması gerekir. Dişimiz de tüpçük denilen anüsün yanında bulunan çıkıntı benzeri yumurtlama kanalını açar. Açtığı gün de yumurtlama gerçekleşir.
İnşallah aşağıdaki görüntüleri hepimiz sık sık yaşarız. Saygılar...
Makale tamamen şahsıma aittir. İznim alınmadan başka bir yerde yayınlanamaz, alıntı yapılamaz!
Forum Bilgilendirme Mesajı