• Balığımın Yumurtlaması / Yavrulaması Için Ne Yapmalıyım?

    Yazan: Volkan ERİKÇİ




    Arkadaşlar balıklarımızın yumurtlaması bizleri çok ama çok mutlu eder. Bir akvaryumseverin zevkinin doruk noktası yavru alması ve onları büyütmek, onların büyümesini izlemektir. Genel olarak yavrulama zamanı gelmiş balıklardan yavru almak kolaydır diyebiliriz. Ancak bazen eksik ettiğimiz bir şeyler onları yumurtlamasını engeller, geciktirir yahut yavru sayımızı azaltır. İşte balıklarımızın yavrulamasını hızlandırmak, yavru sayısını artırmak için bazı gerekli hususlarda yardımcı olmak istiyorum.


    1- Cinsiyet: Sevgili arkadaşlar, yavru almak için öncelikle bir erkek bir dişi balığınızın olması gerekiyor. "Bunu bilmeyen var mı!" diyebilirsiniz lakin evet var. Akvaryumcudan dişi ve erkek diye alınan balığın ikisi de dişi yahut ikisinin de erkek çıktığı durumlar hiç de nadir değildir. Akvaryumcular elindeki balıkları satmak zorunda olduğu için veyahut bilmediği/bilemediği için sizlere iki dişi yahut genellikle iki erkek verebilir. Satmak ve kurtulmak için de verebilir bilmeden de verebilir. Zira arkadaşlar balıkların cinsiyetlerini dışarıdan bilmek bazen çok zor bazen de imkansız olabiliyor. Uzun zaman dişi zannettiğiniz bir balık bir gecede renk alıp erkek olduğunu gösterebiliyor. Bazen de balıklar dişi olduğunu renk alıp gizleyebiliyor. Çünkü erkek balıklar baskın balıktan korktukları ve ona rakip olmadıklarını göstermek için renk vermezler. Bazen de dişi balıklar (özellikle auratuslar erkekleri sert olduğu için bunu çok yapar.) erkekten korktukları için çiftleşme baskısından kurtulmak için renk alıp erkek gibi görünebilir.

    Aşağıdaki auratus baskın erkekten korktuğu için rengini vermeyen bir erkek olabileceği gibi yine baskın erkekten korkan rengini koyulaştıran bir dişi de olabilir.


    Eklenti 3255

    Onun için yapacağınız şey balık alırken anal-vent kontrolü yapmaktır.


    Ayrıntılı bilgi için:
    ANAL-VENT KONTROLÜ



    Dişi






    Erkek




    Bazen şu ilginç durumla da karşılaşabilirsiniz: Akvaryumdaki balığınız yumurtluyor diğeri de döllüyordur lakin her seferinde yavrular çıkmıyordur. Bu durumun sebebi iki balığınızın da dişi olmasıdır. Evet, balıklarda dişi balıklar erkeğin olmadığı zamanlarda biri erkek rolüne girer dişiyi döller gibi yapar diğeri de yumurtlayıp ağzını doldurur yahut bir yere yumurtaları döşer. Hatta bazen balık diğer bir balığa ihtiyaç duymadan kendi kendine yumurtlayıp ağzını doldurur. Siz de akşam geldiğinizde balığım yumurtlamış diye sevinirsiniz ancak yavrularınız olmayacaktır.




    2- Sıcaklık: Elimizde kısır olmayan sağlıklı bir dişi bir erkeğimizin olduğundan eminsek artık onların ihtiyaçlarını vermeye geldi. Balıkların yavrulaması için öncelikli ihtiyaç "sıcaklıktır". Zira doğada hayvanlar yaz geldiğinde yavru yaparlar. Çünkü kışın yavruların ihtiyaçları karşılanamayacağı için yavrular büyütülemez. Hayvanlarda çiftleşmeyi tetikleyen şey havaların/suların ısınmaya başlamasıdır. Onun için su sıcaklığımızı 26 C üzeri tutarsak balıklarımız sürekli yavrulamak için hazır olacaktır. Ayrıca suyumuzun sıcak olması da balığımızın ağzındaki ya da döşedikleri yumurtadan yavruların daha çabuk çıkmasını ve daha çabuk karınlarından kurtulmasını sağlayacaktır. Sıcaklığımızın 28-29 derece olması en idealidir.

    3- Yem: En kötü yemi bile versek balıklarımız yavrulayacaktır. Ancak geç ve az sayıda yavru yapacaktır. Balıklarımızın sağlıklı olmasını ve sürekli yavru vermesini istiyorsak kaliteli yemler vermeliyiz. Sera, Tetra, NLS, JBL, Tropical gibi kaliteli markalar kullanın. Kuru yem olarak bitkisel (yeşil olur) ve etçil (kırmızı olur) olmak üzere en az iki çeşit yem vermeliyiz. Bu sayıyı imkanımız doğrultusunda artırabiliriz. Balığımızın diyetine göre bunları kullanmalıyız. Etçil olana çoğunlukla etçil, otçul olana çoğunlukla otçul hem etçil hem otçul olana karışık gibi... Yavru verdirmede ve yavru sayısını artırmada canlı yem ve ev yapımı yemler çok etkilidir. Canlı yem artık çok rahat bulunamıyor. Onun için ev yapımı yemlere yönelebilirsiniz. Kanaatime göre ev yapımı yemler canlı yemlerden daha yararlıdır. Zira içinde yok yoktur. Yavrulamada ev yapımı yemde en etkili besin dana yüreğidir. Lepistesler üzerinde yapılan bir araştırmada üç deney grubu oluşturulmuş ve bir grup dana yüreğiyle bir grup kuru yemle bir grup da yosun, sebze gibi bitkilerle besleniyor. Dana yüreğiyle beslenen deney grubu daha önce yavru veriyor, daha çok yavru veriyor ve daha kısa sürelerde veriyor. Ev yapımı yeminize bolca yumurta kırmayı, biraz da yumurta yapımında etkili olan zeytinyağından az bir şey dökmeyi ihmal etmeyin.


    Etçil yem




    Bitkisel yem




    4- Yer: Akvaryumunuz çok kalabalık bile olsa balıklarınız zor da olsa yavru yaparlar. Ancak kalabalık olması balıklarınız rahat yavrulamasına manidir. Hem zor yavru yaparlar hem de çok kalabalık olduğundan çiftleşme bölgesinden bütün balıkları kovalayamacakları için bazı yumurtaları diğer balıklara kaptırırlar. Onun için akvaryumunuzda çok sayıda balık ve bir türe ait çok sayıda erkek bulunmasın. Balık sayısı akvaryumunuzun boyutuna göre değişir. Akvaryumunuzu ciklit türlerinde bir metreden aşağı tutmazsanız onları mutlu edersiniz.

    Aşağıdaki akvaryumda çiftleşme zor gerçekleşecektir.




    5- Su: Suyunuzun taze olması balıklarınızı memnun eder. Bu da çiftleşmelerini sağlar. Suyun taze olması çiftleşme için olmazsa olmaz koşul değildir; ancak balıklarım hem sağlıklı olsun hem de sürekli yavrulasınlar diyorsanız sularını taze tutmanız gerekir. Bu da demek oluyor ki haftalık yüzde 20-30 civarı su değişimi yapmalısınız.


    6- Büyüklük: Küçük bir dişi kendinden çok büyük bir erkekle, büyük bir dişi kendinden küçük bir erkekle çiftleşmez. Onun için balıklarınızın boyları birbirlerine yakın olmalı.

    Evet arkadaşlar bunları yaptığınız halde hala yavru alamamanız çok küçük bir ihtimaldir. Yalnız olur da hala yavru alamıyorsanız uğraşmanıza gerek yok. Balıklarınızı değiştirmelisiniz.

    7- Tüpçük: Bütün bunlarda sorunumuz yoksa artık dişimiz tüpçük çıkarmaya hazırdır. Yani çiftleşmeye hazır olduğunu bizlere gösterir. Erkeğimiz her zaman hazırdır. Çiftleşmenin gerçekleşmesi için dişimizin hazır olması gerekir. Dişimiz de tüpçük denilen anüsün yanında bulunan çıkıntı benzeri yumurtlama kanalını açar. Açtığı gün de yumurtlama gerçekleşir.






    İnşallah aşağıdaki görüntüleri hepimiz sık sık yaşarız. Saygılar...













    Makale tamamen şahsıma aittir. İznim alınmadan başka bir yerde yayınlanamaz, alıntı yapılamaz!




    This article was originally published in forum thread: Balığımın Yumurtlaması / Yavrulaması Için Ne Yapmalıyım? started by atlantisprensi View original post
    Comments 56 Comments
    1. trkobe123 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      trkobe123 -
      Ellerinize sağlık çok güzel bilgiler.
    1. eproment - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      eproment -
      Elinize -Emeğinize sağlık hocam . Hocam birde el yapımı yem nasıl yapılır ondan da bahsetseniz güzel olur ...
    1. Volkan ERİKÇİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      Volkan ERİKÇİ -
      500 gr yağlarından ve sinirlerinden arındırılmış dana yüreği, 250 gr alabalık yahut somon, haşlanmış ıspanak, havuç, bezelye, salçalık kırmızı biber hepsini et makinasında çek. İçine sarımsak ez 5-6 tane. Yumurta kır 3-5 tane, 3-5 tane vitamin kompleksi haplarından ez, spiruluna tablet ez, az bir şey de zeytinyağı dök hepsini iyice karıştır. Kilitli poşetlerde buzluğa (derindordurucuya) at. Gramajlar önemli değil istediğini artırabilir istediğini azaltabilirsin.Haftada en az bir kere ver. Su değişiminden önce ver ki su biraz karışır su değişimiyle temizlersin ortalığı. Ev yapımı yem çok yararlıdır. Tavsiye ederim.
    1. hyre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      hyre -
      Ya bilgiler harika ancak yumurtaları yiyorlar ne yapabilirim bu durumda?
    1. Volkan ERİKÇİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      Volkan ERİKÇİ -
      Ağızda kuluçka yapanlar yumurtalarını yemezler ilk başlarda açlığa dayanamadığı için yahut erkeklerin baskısından dolayı tükürür. Yumurta döşeyenler ise ilk başlarda yumurtalarını yiyebilirler. Endişe etmeyin 1-2 yumurta döşemeden sonra bunu bırakacaklar harika anne baba olacaklardır. İlk başlarda böyle şeyler olabilir.
    1. robo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      robo -
      merhabalar benim bir sorum olcaktı ... bu konu altında sorarsam uygun olur diye düşündüm...
      benim yaklaşık 150 lt akvarymum var...içinde 7 tane üreme çagına gelmemiş snow prenses. 2 e 1d 9 cm snow prenses.3 küçük sarı prenses.1 büyük erkek sarı prenses.1dişi iceman.1 erkek avratus.1e.1d yunus..1 vatoz 1 çöpçü var...
      umarım buraya kadar anlaşılmışımdır )
      öncelikle ben balıklarımdan yavru alıyordum gayet 10 günde bir felan ozaman eşleri vardı 3:1 oranında dişi erkekliydiler hatta bu küçükler kendi yavruları.. .4-5 ay önce falan birgün elektrik gitti 10 tane falan balığım öldü o gün dür yavru alamıyorum
      ...arkadaşlardan falan bir kaç balık aldım sonra bikaçtane daha sıkışıp ölen oldu derken elimde kalan bunlar ..akvaryumdaki balık populasyonu tekrar oluştursam iyi olur gibime geldi
      ...sizce ne yapmalıyım hangi balıkları verip yerlerine ne almalıyım ....

      ayrıca dış filtrem var içinde aktif karbon ve seramik var ..yem olarak discuss granülat ve birde seranın açık bitkisel yemi
      su sıcaklıgım 29 derece ...düşüncelerinizi beklioyorum saygılarımla...dekor olarakta 3 tane sahte bitki bir küp 2 tane büyük salyangoz kabugu var içinde ve birde akvaryumun içinde iç filtre var sürekli çalışıyor..
    1. kezzz84 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      kezzz84 -
      merhabalar, benım sorum, japon balıklarıma çimçim verıyorum ara sıra, ıyıce kucultup atıyorum ve cok sevıyolar. bunun bı zararı olur mu..
    1. Volkan ERİKÇİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      Volkan ERİKÇİ -
      Alıntı robo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      merhabalar benim bir sorum olcaktı ... bu konu altında sorarsam uygun olur diye düşündüm...
      benim yaklaşık 150 lt akvarymum var...içinde 7 tane üreme çagına gelmemiş snow prenses. 2 e 1d 9 cm snow prenses.3 küçük sarı prenses.1 büyük erkek sarı prenses.1dişi iceman.1 erkek avratus.1e.1d yunus..1 vatoz 1 çöpçü var...
      umarım buraya kadar anlaşılmışımdır )
      öncelikle ben balıklarımdan yavru alıyordum gayet 10 günde bir felan ozaman eşleri vardı 3:1 oranında dişi erkekliydiler hatta bu küçükler kendi yavruları.. .4-5 ay önce falan birgün elektrik gitti 10 tane falan balığım öldü o gün dür yavru alamıyorum
      ...arkadaşlardan falan bir kaç balık aldım sonra bikaçtane daha sıkışıp ölen oldu derken elimde kalan bunlar ..akvaryumdaki balık populasyonu tekrar oluştursam iyi olur gibime geldi
      ...sizce ne yapmalıyım hangi balıkları verip yerlerine ne almalıyım ....

      ayrıca dış filtrem var içinde aktif karbon ve seramik var ..yem olarak discuss granülat ve birde seranın açık bitkisel yemi
      su sıcaklıgım 29 derece ...düşüncelerinizi beklioyorum saygılarımla...dekor olarakta 3 tane sahte bitki bir küp 2 tane büyük salyangoz kabugu var içinde ve birde akvaryumun içinde iç filtre var sürekli çalışıyor..
      Snowlarda 2 erkek aynı güçte ise birbirlerinin çiftleşmesine mani olabilirler. Sarılar küçük oldukları için zaten yavru yapmazlar. İcemanlar ile auratus sanırım kendi başlarına yavru yapamazlar. Yunuslar yapabilir ancak dişiniz yahut erkeğiniz kısır olabilir, erkek baskınlık kuramıyor olabilir daha evvel yavru aldıysanız bunlardan sağlık problemleri olabilir, şu anki ortam uygun olmayabilir... Siz en iyisi yeni koloniler kurun. Acele etmeyin yavru alın onlardan çok güzel damızlıklar elde edin.



      Alıntı kezzz84 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      merhabalar, benım sorum, japon balıklarıma çimçim verıyorum ara sıra, ıyıce kucultup atıyorum ve cok sevıyolar. bunun bı zararı olur mu..
      Hayır hiçbir zararı olmaz tam tersine yararı olur. Ancak japonlar hem etçil hem otçuldur. Sürekli çimçimden vermeyin.
    1. robo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      robo -
      Alıntı atlantisprensi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Snowlarda 2 erkek aynı güçte ise birbirlerinin çiftleşmesine mani olabilirler. Sarılar küçük oldukları için zaten yavru yapmazlar. İcemanlar ile auratus sanırım kendi başlarına yavru yapamazlar. Yunuslar yapabilir ancak dişiniz yahut erkeğiniz kısır olabilir, erkek baskınlık kuramıyor olabilir daha evvel yavru aldıysanız bunlardan sağlık problemleri olabilir, şu anki ortam uygun olmayabilir... Siz en iyisi yeni koloniler kurun. Acele etmeyin yavru alın onlardan çok güzel damızlıklar elde edin.



      koloniyi şöle yapıyım diyorum snow prenseslerde 7 yavru var akvaryumda bunlara ellemeyim diyorum..avratus yada icemanlerden biri dursun istiyorum onlardan birine eş alıcam ..sizce iceman mi durmalı avratusmu(yanlız avratus erkek baya enerji dolu akvaryumun heryerine tek başına kum tepesi yaptı)birde yunuslarımdan hiç yavru alamadım ...biraz araştırıp onların kısır olup olmadıklarını örenirim umarım...sarı prenseslerinde büyük erkeğim yumurta döllemişti onun yanına bi tane dişi alsam kafi ...kısaca akvaryumdaki son durum şöle olsun istiyorum 10 snow prenses..2 yunus.5 sarıprenses.2 avratus yada 2 iceman olucak böle yavru alma ihtimalim olrmu peki ...?verdiğiniz cevap için teşekkür ederim ayrıca
    1. Volkan ERİKÇİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      Volkan ERİKÇİ -
      Büyük balıkların yanına küçük balık olmaz. Küçükler kavruk kalır yani büyümezler. Onun için hepsini çıkarın yepyeni aynı boylarda koloni oluşturun. Sonuça sabredeceğiniz 3-4 ay. Sonrasında yavruya doyururlar sizi.
    1. robo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      robo -
      teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için..
    1. aquatutkunu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      aquatutkunu -
      Abilerim/Arkadaşlar Ben Hakan 14 yaşındayım ve akvaryumumu yeni aldım 3 sarı prenses var yetişkin boyda ve bunlardan yavru almak istiyorum öncelikle belirtiyim en büyüğü s.p nin dişi orta boydaki erkek biraz küçüğü yine dişi erkek oldukça hareketli küçük dişiyle gayet uyumlu fakat büyük olan dişi s.p erkeği kovalıyor ve sanırım erkek baskı kuramıyor bi tavsiye öneriniz varsa çok memnun olurum yanlarında daha küçük balıklar var büyümesini engelllermi büyükler cevaplarıız için önceden teşekkürler
    1. osensei - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      osensei -
      büyümesini engellemez ama ya erkeğin boyunda bi dişin alın ya da dişinin boyunda bi erkek alın veya biraz daha bekleyin belkide kur yapıyorlardır
    1. aquatutkunu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      aquatutkunu -
      erkek boyunda bir dişi var fakat büyük dişyi vermek istemiorum çünkü 8 aylık olduğuna eminim ve boyut olarak sağlıklı ve olgun ama diyorum ki erkek çok küçük değil 1 ay fln fark var 1 ay kadar beklesm belki erkek baskı kurar mı ??
    1. ufukcan55 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      ufukcan55 -
      26 C üstünde olmasın bütün balıklar için mi?

      ---------- Bu mesaj 13-05-2012 tarihinde saat 21:56 eklenmiştir. ----------

      benim balıklarım 7-9 cm büklüğünde. forumda haşlanmış marul vb. gibi doğal yemler verebilirsiniz diyorlardı benim balıklarım için ugun mu?
    1. Volkan ERİKÇİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      Volkan ERİKÇİ -
      Genel olarak öyle. Ancak japon gibi türlerde daha düşük sıcaklıkta üreme gerçekleşir. Sıcak suyu seven Malawi, Tanganika yahut tropikal balıklar bu sıcakları civarında yavrularlar. Haşlanmış sebzeler bütün balıklar için uygundur.
    1. mert_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      mert_ -
      arkadaşlar bende 1e 4d sarı prenses var. Birinci sorum sarı prensesler kaç cm olunca yavru verebilir?
      İkinci sorum şuan 4 cm boyundalar 10 günde bir 10 damla vitamin (balıkçının önerdiği oran) atıyorum sizce kaç gün sonra yavrulucak boya ulaşırlar bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler...
    1. uzman2478 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      uzman2478 -
      teşekkurler
    1. omersay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      omersay -
      Eger ayni boyda olmalarina ragmen dişi üstünlük kurduysa ve erkekte dahil tum baliklara vuruyorsa ne yapmalıyız
    1. Volkan ERİKÇİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      Volkan ERİKÇİ -
      Erkek daha büyük veya baskın değilse dişilerden biri baskınlığı ele alır. Eğer erkeğiniz baskınlık kurmayı beceremiyorsa dişinizi elden çıkarmalısınız ya da daha büyük bir erkek almalısınız.