Asla unutulmaması gereken; akvaryumcuda gördüğünüz balıkların hepsi de birkaç hafta önce uçsuz bucaksız okyanusta yüzüyordu.Balıkların yakalanması ve transportu hayvanların biyolojisine zarar verir. Balık almadan önce kendi kendinize sormanız gereken soru “Bu balığı ben mutlu edebilir miyim?” sorusudur. Balık veya omurgasızın akvaryumda canlı olarak tutulması onun her zaman mutlu olduğunu göstermez.10 tane balık 40 litrelik bir akvaryumda yaşayabilir ama mutlu ve sağlıklı olmazlar. Balıkların alınırken sağlıklı olmasına dikkat edilmeli, yem yiyip yemediği araştırılmalı ve gözlenmelidir. Son olarak bağlın üstünde nokta olup olmadığı, düzensiz lekelerin varlığı, pullarının sağlıklı olup olmadığı ve vücudunda yara olup olmadığı gözlenmelidir. Yırtılmış yüzgeçler genelde kendiliğinden iyileşir ve çok problem olmaz.
Balığın eve getirilmesi: Balık öncelikle poşeti ile beraber akvaryumun içine konularak poşetteki suyun ısısı akvaryumla aynı seviyeye çekilir. Yarım saat sonra 1 bardak akvaryum suyu poşete eklenir. Bu prosedür 1 saat boyunca 15 dakikada bir tekrarlanır. Bu esnada poşet dolarsa biraz su dışarı atılır. Bu su kesinlikle akvaryuma konulmaz çünkü parazit ve benzeri istenmeyen şeyleri barındırabilir. Balığınız akvaryum suyuna aklimatize edildikten sonra balık direkt akvaryuma koyulabilir, tatlı suya batırılıp çıkarılıp akvaryuma atılabilir veya karantina tankı varsa buraya koyulabilir. Bunların arasında en iyisi tatlı su banyosu yaptırıp karantina tankına konulmasıdır. Balık 2 hafta kadar karantina tankında tutulup hastalık belirtilerinin olup olmadığı gözlemlenir. Hastalık belirtileri varsa tedavi edilir. Eğer balığınızı karantina tankına alacaksanız, balık ana tanka değil karantina tankının suyuna adapte edilmelidir. Eğer karantina tankınız yoksa balığa tatlı su banyosu yaptırılmalıdır.Böylece Balık üzerindeki parazitler balığı terk eder. Balığınıza tatlı su banyosu yaptıracaksanız kullandığınız suyun klor yönünden temiz ve akvaryumdaki su değerlerinize(pH, ısı vb.) yakın olmasına dikkat edin. Tatlı su banyosu için balığı poşetinden tatlı su bulunan bir kabın içine atın. 3-5 dakika kadar bekleyin. Balıkta stres belirtilerini gözlemleyin. Balık hareketleri durur ve su üstüne doğru çıkmaya başladığında bu kaptan çıkarıp balığı akvaryumunuza atın. Önemli olan bir diğer nokta balığınızı dükkandan getirdiğiniz poşetin içindeki suyu ne akvaryumunuza nede tatlı su banyosunun içine koymayın. Bu su birçok hastalık etkeni ve istenmeyen artıkları taşır.
Yeni başlayanlar için deniz balıkları
Damseller: Marine tankları için en iyi başlangıç balığıdır.Bu balıklar çok dayanıklıdır. Kötü su koşullarına diğer balıklara nazaran daha dayanıklıdır. Çok kolay yem alırlar ve ucuzdurlar. Dezavantajları oldukça fazla agresiflerdir. Akvaryuma fazla sayıda konulurlarsa çok fazla kavga olur. Akvaryuma başka bir agresif balık koyulacaksa damselleri akvaryumda tutabilirsiniz. Ancak akvaryuma ürkek ve narin balık koyacaksanız damselleri akvaryumdan çıkarmalısınız. Bazı damseller örneğin blue damsel ve yellow tailed damsel diğerleri kadar(ör: three stripped ve domino damsel) agresif değildir.
Moliler: Bazı insanlar molileri tuzlu suya aklimatize etmekte ve akvaryuma ilk balık olarak koymaktadır. Moliler ucuz olması, pH ve salinite değerlerine dayanıklı olması nedeniyle yeni başlayanlar için ideal balıklardandır. Yeni başlayanlar için kolay balık olmakla beraber bu şekilde fazla deniz akvaryumu tecrübesi kazanamazsınız. Akvaryumunuz için moli aldığınızda balıkları akvaryuma koymadan önce torbaya akvaryum suyunuzdan damla damla vererek 6-8 saat içinde balıkları akvaryum suyunuza alıştırmalısınız. Ayrıca saliniteyi zamanla yavaş yavaş arttırarak çevreye alışmalarını sağlayabilirsiniz. Cycle döneminden sonrada molileri akvaryumda tutabilirsiniz ancak pasif bir balık olan moliyi akvaryuma koyduğunuz agresif herhangi bir balık rahatsız edecektir.
Clownfish: Damseller ile benzer balıklardır ve oldukça dayanıklıdırlar. Bununla beraber yeni tanka adapte edilmesi oldukça zordur.Clownlar genelde çok bölgeci balıklardır. Akvaryumunuzda anemon olmadan da bir clown bakabilirsiniz. Anemon oldukça iyi su şartları ve yüksek ışık değerleri ister. Ayrıca her tür clown farklı farklı anemon türlerini ev sahibi olarak tercih eder.
Blenni/Gobiler: Bu küçük balıklar oldukça dayanıklıdır ve akvaryumda diğer balıklar için sıkıntı yaratmazlar. Bu balıkların birçoğu akvaryumdaki istenmeyen alglerin kontrol altında tutulmasında, algleri yiyerek yardım eder.
Tangler(Surgeon fish): Tangler oldukça dayanıklı balıklardır. Akvaryumda algler oluşmaya başlandıktan sonra koyulurlar. Eğer akvaryumunuzda yeterli alg yetişmiyorsa( green alg) bu balıklar yeşil yapraklı sebzeler ile beslenmelidir.
Triggerfish/Lionfish: Eğer akvaryumunuza büyük agresif bir balıkla başlamak istiyorsanız triggerfish veya lion fish ile başlangıç yapabilirsiniz.Bu balıklar oldukça dayanıklı balıklardır. Bununla beraber yapılacak hatalar size pahalıya patlayacaktır. Bu nedenle daha ucuz ve kolay bir balık seçilmelidir. Ayrıca bu balıklar bol miktarda kabuklu ve diğer deniz canlıları ile beslenen karnivor canlılardır.Birçok insan aslan balıklarını goldfish ile beslemektedir. Bu besleme pratikte oldukça kötüdür. Çünkü goldfishler tatlı su balığıdır ve deniz balıklarının gıda içeriğine benzemez.Buda ileri dönemde aslan balığında karaciğer yetmezliğine ve ölümüne neden olur.
Angeller ve Melek balıkları: Bakılması zor ve narin balıklardır. Bir çok butterfly özel bir diyetle beslenmelidir.
Diğerleri: Hawkfishler, grammalar, dotybackler, bassletler ve wrasseler bu guruptadır. Bu balıklardan çogunun bakımı yukarda bahsedilen balıklardan zor olmakla beraber, angel ve butterfly ların bakımı kadar zor değildir.
Uzak durulması gereken balıklar: Tüm angelfishler, tüm butterflyfishler, deniz atları, long-nosed filefish, blue ribbon eel, stonefish ve moorish idoller yeni başlayanlar için kaçınılması gereken balıklardır. Ayrıca mandarin goby ler fish-only tanklarda beslenme düzeninden dolayı kaçınılması gereken balıklar arasındadır.
Bu makalenin orjinali "Aquatic Circulation" adlı dergide 2002 yılında yayınlanmıştır.