Hazırlayan: Volkan ERİKÇİ
Bir yerlerde karşılaşılan yahut akla gelen bazı ilginç sorulara cevap vermek isterim.
-Balıklar uyur mu?
- Evet uyurlar. Işıklar sönünce yüzmeyi bırakıp kumun üzerine çökerler ve uyurlar. Göz kapakları olmadığı için uyumaz sanılır ancak ışığı yaktığınızda bir zaman uyamanayıp etrafından habersiz bir şekilde dururlar.
- Balıklar uyurken gözleri açık olduğu için görürler mi?
- Hayır. Tıpkı biz uyurken kulaklarımızın açık olduğu halde duymadığımız gibi.
- Balıklar su içer mi?
- Bazıları evet, bazıları hayır. Tuzlu su canlıları su içerler. Tatlı su balıkları ise tatlı suyun özelliğinden dolayı vücutlarına giren fazla suyu atmak için uğraşırlar. Bunun için su içmelerine gerek kalmaz.
- Balıkların hafızası 3 saniye midir?
- Hayır yapılan araştırmalar ve deneyler (Mytebuster da bununla ilgili bir deney yapmıştı.) onların hafızalarının 3 saniye olmadığını gösteriyor. Çok zeki hayvanlar değillerdir ancak kısa süreli de değildir hafızaları. Bunu siz de fark edebilirsiniz. Balıklarınızı ışığı yakıp yemlerseniz ışığı her yaktığınızda hemen öğrendikleri üzere yukarı çıkarlar.
- Balıkların kulakları var mıdır?
- İç kulakları vardır. Bizim kadar mükemmel duyamazlar. İç kulak olduğu için daha çok uğultu şeklinde duyarlar. Ancak duyarlar.
- Balıklar işer mi?
- Evet ancak memeliler gibi değil. Onlar zehirli bir madde olan amonyağı solungaçlarından sıvı olarak çıkarırlar.
- Balıkların hayatları kısa mıdır?
- Hayır. İyi bakıldıklarında yıllarca hatta onlarca yıl yaşayabilirler. Ancak genellikle 10 yıl civarı yaşarlar ne yazık ki insanların elinde genellikle torunlarını görmezler.
- Balıklar neden renklidir?
- Renk, balıklar için bir iletişim aracıdır. Canlılar için renkli olmak karşı cinse (tabiki dişiye ) gösteriş içindir. "Bak ben sağlıklı ve çok yakışıklıyım" demektir. Renk erkekler arasında da bir iletişim aracıdır. Ancak tırnak işareti içindeki anlamla değil tabiki.
Baskın ve güçlü erkek renklerini çok canlı sergiler. Bu diğer erkeklere oranın sahibinin kim olduğunu gösterir. Baskın olmayan erkekler de rengini ya sergilemez ya da donuk, siyahımsı sergiler. Bunun anlamı da "Ben sana rakip değilim, bana bulaşma, dişiler yengemizdir." demektir.
- Çok iyi bakılan balıklar çok fazla büyür mü?
-Hayır. İstediğiniz kadar iyi bakın genlerinde olan bir büyüklük vardır. Onu aşamazsınız. Zaten akvaryum ortamında da maksimum büyüklüğe ulaşması biraz zordur.
- Balıklar neden batmaz?
- Balıkların vücutlarında hava keseleri vardır. O hava kesesi balığın batmasını engeller. Bu hava kesesi patlayan balıklar batarlar ve yukarı çıkmak için çok çaba sarfederler.
- Balıklar vahşi midir, evcil midir?
- Bazı balıklar için belki evcil diyebiliriz ancak balıkların çoğu (evde beslenenleri kasdediyorum.) evcil değildir.
- Piranalar gerçekten çok vahşi midirler?
- Bazıları bazı dönemlerde evet. Pekçok pirana cinsinden bazıları meyvelerle beslenir, bazıları da balıklarla. Ancak kurak mevsimde gerçekten saldırganlaşabilip memeli hayvanlara hatta insanlara bile saldırabilirler. Kurak olmayan normal zamanlarda ise saldırmazlar. Hollywood filmlerin yalanlayan bir bilgi daha: Piranaların öldürdüğü bir insan henüz kayıtlara geçmemiştir.
- Dünyanın en zehirli balığı hangisidir?
- Aslan balığıdır.
- Annesi için bile dünyanın en çirkin balığı hangisidir?
- Dünyanın en çirkin balıkları genellikle okyanusların en dip noktalarında, hiç güneş görmeyen yerlerinde yaşarlar. Bunlardan birini seçin.
Belki bu en avanak tiplisi olabilir.
- Dünyanın en güzel balığı hangisidir?
- Genellikle discus denir. Bunlardan birini seçebilirsiniz.
Palyaço balığı
Diskus
Trofeus ikola kayzer
Demasoni
- Balıklar gerçekten açlıktan değil de tokluktan mı ölürler?
- Bu sözle anlatılmak istenen balıkların uzun süre açlığa dayanabilecekleri ancak çok yemlemeyle karınlarının şişeceği, bağırsaklarının tıkanacağı ve sonucunun ölüm olacağıdır. Yani kısmen doğrudur.
- Neden kimi balıklar tatlı suda kimi balıklar tuzlu suda yaşar?
- Aslında en başta bütün balıklar deniz balıklarıydı. Sonradan kıta kırılmaları veya depremlerle oluşan yarıklarla göller oluşmuş; oraya hapsolan balıklar yağan yağmurlarla suyun giderek tatlılaşmasına alışmışlardır.
- Ciklitler (cichlid) hangi balıklara denir?
- Ciklitler Amerika, Afrika ve Asya'da tatlı sularda yaşayan ağızda kuluçka yapan yahut yumurtalarını bir yere döşeyen balıkların genel adıdır. Yaklaşık 1000 civarında ciklit çeşidir vardır. Ayrıca "cichlid" İngilizce yazılışıdır. Türkçede ciklit veya ciklet diye yazılır/yazılması gerekir.
- Binlerce hatta yüzbinlerce balık bir arada yüzdüğü halde neden birbirlerine çarpmazlar?
- Çünkü vücutlarının ortalarında yanal çizgileri vardır. O çizgi ile çevresindeki bütün sesleri, titreşimleri, dalgalanmaları anında hissederler. Bu sayede birbirlerine çarpmazlar.
- Balıklar iyi yüzücü müdürler?
- Aslında değil. (Akvaryum balıkları için.) Yani kısa mesafede evet ancak uzun mesafede hemen yorulurlar.
- Balık kelimesinin anlamı nedir?
- Eski Türkçede "bal" çamurumsu su demektir. "Bal"a isimden isim yapım eki olan "ık" eki getirilerek çamurumsu suda yaşayan anlamına gelen balık kelimesi türetilmiştir.
- Balık kelimesinin en çok olduğu dil hangisidir?
- Eskimolar sebze ve meyve yiyemedikleri için sadece et yerler. Bunun için hayatlarında balığın önemi çok fazladır. Ve dillerinde 50'den fazla balık anlamına gelen kelime vardır.
- En lezzetli balık hangisidir?
- Tabiki...
Makale tamamen şahsıma aittir. İznim alınmadan başka bir yerde yayınlanamaz, alıntı yapılamaz!Aklıma geldikçe yeni bilgiler eklenecektir. Yazımı beğendiyseniz bir "teşekkürü" çok görmezseniz sevinirim. Saygılar...
Forum Bilgilendirme Mesajı