Hocam niye okunmuyor.Büyütüyorum ama okunacak kadar büyümedi.Bu arada ben yazıyı derlemesi için yollamıştım bir arkadaşa derlendikten sonra bir daha ne gören ne duyan oldu.Yazı makale şeklinde foruma eklense dahada güzel olurdu.
Saygılar.
Osman şunu demek istiyor arkadaşlar.Geçen hafta aldığım aşağıda resimleri bulunan yaklaşık 650 yavrunun neredeyse tamamını öldürdün.Makale yazacak kadar bilgin varda o kadar yavru balığı nasıl öldürmeyi becerdin diyor.Tabi ben dahil daha önce böyle bir durum yaşamış olanı ne duydum ne gördüm.Balıkları o kovadan alıp akvaryum içinde bir yavruluğa koydum.Tamamen siyahlaştıktan ve bir kaç gün geçtikten sonra akvaryuma saldım boş ve yavruluğun içinde bulunduğu akvaryuma.Yani su aynı su,ısı aynı ısı dikkat edin yavruluk zaten o akvaryumun içinde.Sonuç ilk 2 dk içinde yaklaşık 200 tanesi öldü.Hemen kepçe atıp topladım kalanları ve 1 dk sonra eski hallerine döndüler.2 gün daha besledim o yavrulukta ve tekrar saldım 200 daha öldü ilk 2 dk içinde.Kalanları tekrar topladım zaten çok kalmamıştı.2 gün daha baktıktan sonra 5 akvaryuma böldüm balıklar ayrı ayrı ve ne gariptirki onlarda öldüler.Velhasılı şu anda o kadar yavru balıktan kalsa kalsa 50 adet ya var ya yok.Onlarında birkaç gün içinde öleceklerini tahmin ediyorum.Şimdi beni düşündürense bu hafta aldığım 600 civarı yavru siyahlaşmaya başladılar 16 akvaryumdan sadece karides tankında ölmüyorlar gerisinde malasef mevta oluyorlar.Sebebi ne olabilir bilen varsa beri gelsin.
Mevtalar. http://img41.imageshack.us/img41/6134/11122011080.jpg http://img684.imageshack.us/img684/4...122011106q.jpg
Saygılar
Valla bu vatoz yavrularında ki ölüm olayı çok can sıkıcı bir durum.. Herşey iyi gidiyor sanıyorsunuz bir bakıyorsunuz doğumdan 2-3 hafta sonra toplu ölümler başlıyor.. Bende lf vatozlarımdan 2 partide 80'e yakın yavru almıştım en son 30 tane kalmıştı onlarıda tatile çıkacağım için ana tanka 3 saatlik bir alıştırma sürecinden sonra saldım. Tank büyük ve bitkili olduğu için geriye kalan adedi kestiremiyorum ama en azından 10 tane kaldı sanırım. Şimdi anaçları tekrar ufak akvaryuma alıp beklemeye koyulcam. Ve su değişimi ve yemleme olsun çok daha dikkatli olucam.Bakalım ne kadarını kurtarabiliyorum.
Bayram abi sen bu işin üstadısın....Senin üstüne cüce vatozcu tanımam.Tanklarını yakından gören biri olarak gerek tankların,gerek yemleme metodun,gerek balıklara göstermiş olduğun hassas bakım kimse bu kadar yakından ilgilenmez.Balıkların geleceğini düşünen bir tek seni gördüm..Çoğunun umrunda değildir...
Formda ve internet üzerinde cüce vatozlarla ilgili yazılan çizilenin hemen hemen hepsinde genel ve üremeleri ile ilgili bilgiler bulunmakta. Bazı yazılar da bulunan bilgiler baya detaylı. Esas iş hastalıkları hakkında neredeyse hiç kesin bilgi yok. Nitrat patlaması olduğu zaman balıklarda ki belirtiler ne oluyor? Bu hastalık göründüğünde su değişimi haricinde yapılması gerekenler neler olabilir. Başka ne tür hastalıklar sorun çıkarıyor ve çözümleri neler....
Senin başına gelen bu ölümlere bende anlam veremedim. Seninle konuştuktan sonra aklıma sadece ana tankdaki ısı ile yavruluk içindeki ısı nekadar yakın gözüksede çok az bir fark olabiliyor 0,001 C derece bile etkileyebilir mi diye düşünmüyor değilim.Geniş tankta daki ısı dağılımı ile yavruluktaki ısı dağılımı aynı olmayabilir mi.
Bu makaleyi görmemiştim. Bu ölümler benim de canımı sıkıyordu ve sadece benlik bir durum olmadığına sevindim. İlk 2 ay nerdeyse kayıpsız baktığım albino cücelerimden şu an yalnızca 2 adet kaldı. Onlarda 5-6 cm ye ulaşmış durumdalar ve işi kurtardılar mı bilemiyorum. Dikkatimi çeken ise 300 lt lik kütük dolu tankıma attığım onlarca yavrudan 1 tane bile kalmazken 30 litrelik bitkili tankıma ayırdığım 6 taneden ölen olmadı. Bunlar durumu kurtardı deyip büyük tanka aldıktan sonra da birkaç hafta içinde 4 tanesi öldü. Anne baba zaten doğumdan sonra sizlere ömür...Ben cüce işini bırakıyorum
hocam çok güzel bir yazı olmuş bende de 120 litrelik bir bitkili akvaryumda 2erkek 8 dişi cüce vatoz var. neon tetra ile birlikteler bahsettiğiniz ölümleri bende yaşadım koloni oturdukça ölümlerin azaldığı kanaatindeyim. Sizin yaşadığınız olayda ise yavruluğun olduğu seviyedeki sıcaklık ile dip seviyedeki sıcaklık bir midir acaba? sıcak su üstte soğuk su altta olduğundan ölümler yaşanmış olabilir mi acaba ?
Değerli hocalarım, değerli vatozseverler, benim sormak istediğim bir soru var (Şimdilik vatoz beslemiyorum, fakat L144 beslemeyi düşünüyorum.) :
Dişi vatoz küpün içine yumurtluyor, erkek balık yavrular çıkana kadar küpe bekçilik yapıyor; peki yavruları hangi aşamada ana tanktan yavru tankına almalıyız ya da almalı mıyız? Eğer almayacaksak, yavruların beslenmesini nasıl kontrol altına alacağız?
Şimdiden teşekkür ederim, saygılar.
Forum Bilgilendirme Mesajı