Yazan: Uygar AKBAY
Bir çok akvaryum severin, hele ki tuzlu su meraklılarının ya beslediği ya da beslemek istediği narin ve enteresan canlılardır.
Yakın akrabaları olan deniz iğneleri ve deniz ejderleri gibi Syngnathidae familyasına dahildirler. Dünya üzerinde, değişik su yoğunluklarında ve sıcaklıklarında yaşayan 20' yi aşkın türü vardır. Türkiye denizlerinde de bulunan bir canlıdır.
Türkiye denizlerinde rastlanan tür, H. hippocampus türüdür.
Deniz atları, 3 - 30 cm arasında değişen boyları, değişik renkleri ile farklı gruplara ayrılırlar.
Deniz atı, akvaryumda beslenebilen ve üreyebilen bir canlıdır. Ancak beslenmesi oldukça zahmetli bir türdür.Çünkü doğal ortamlarında podlarla beslenirler. Ve akvaryumda zaman içinde oluşacak pod miktarı bile beslenmeleri için yeterli gelmez ve mutlaka besin takviyesi gerekir.
Bu yüzden, bir deniz atı akvaryumu kurmadan ya da akvaryuma deniz atı eklemeden önce, hangi tür deniz atının besleneceğine karar verilmeli. Tür seçildikten sonra, bu türün beslenmesi için gerekli yem belirlenmeli ve sürekliliği sağlanmalıdır. Zira akvaryumda deniz atları genellikle açlıktan ölürler.
Akvaryum doğumlu deniz atlarının uyum sağlaması ve beslenmesi, doğadan yakalananlara oranla çok daha kolaydır. Ancak ülkemizde tank doğumlu deniz atlarını bulmak çok kolay değildir. ( Bu arada ülkemizde, deniz atı çıkarılması yasaktır.)
Hippocampus kuda ve Hippocampus kelloggi adlı türler, ticari olarak en çok üretilen ve satılan türlerdir. Pasifik kıyılarında özellikle Brezilya civarında yaşayan bu türler, akvaryum üretimi yapılan başlıca türlerdir.
Hazırlanacak akvaryumda yerli türlerle, tropikal türler arasında fark yaratan tek unsur sıcaklıktır. Yerli türler 20-22 derece sıcaklık isterken, tropikal türler de 24-27 derece sıcaklık gerekmektedir.
Deniz atları akvaryumun eninden ziyade yüksekliğine ve uzunluğuna yüzerler. Bu yüzden, yüksek akvaryumlar daha uygun olacaktır. 200 litre civarı bir akvaryum yeterli olur.
Deniz atları beslenecek akvaryumda mümkünse tek tür olmalıdırlar. Ancak karma akvaryuma deniz atı konulacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Bunun temelde iki sebebi vardır:
Birincisi; deniz atına zarar verebilecek canlılardır. Deniz atı ile aynı akvaryumda olmaması gereken canlıların başında anemon, lps mercanlar,tang ve clown türü balıklar, damsel' lar,angel fish' ler, iri ve bölgeci karidesler ve yengeçler, istakozlar gelir.
İkincisi ise; deniz atları ile birlikte beslenecek canlılar nedeniyle, deniz atlarının aç kalma olasılığıdır. Çünkü deniz atları çok ağır hareketlerle ve yavaş beslenirler. Yemlerin akvaryumda uzun süre kalması gerekmektedir.
Akvaryumda beslenen deniz atları için en uygun yemler mysis karidesleridir. Zira doğal ortamlarında da temel besinlerinden biri mysis' lerdir. Mysis ülkemizde canlı ya da donmuş olarak satılmamaktadır. Ancak, denizlerimizde belli noktalarda rastlanan bir canlıdır.
Bunun yanı sıra, teke karidesi yavruları,erişkin artemia, doymamış yağ asidi ile zenginleştirilmiş daphnia da beslenme programında yer alabilir.Almalıdır da.
Erişkin deniz atları çiftleştiğinde taşıyıcı, erkek deniz atıdır. Yaklaşık 600 yumurta, 14 gün kadar süren bir kuluçka döneminden sonra 50- 400 civarı yavru olarak yumurtadan çıkarlar.