• Discus ve Melek

Çeviren: Fatih Mehmet BAYAR

Discus tankında melek beslenmesi konusu oldukça karmaşık ve cevabı subjektiftir. Bu makaleyi yazmadan evvel "Fresh water marine aquarium magazin" ve bir çok discus kitabını araştırmak durumunda kaldım.

Discus ölümünden direk olarak melek balığının sorumlu tutulabileceği bir duruma hiç rastlamadım.

Kayda geçen görüşlerin tamamı hobiciden hobiciye değişen, ve gerçek anlamda bir kanıta dayandırılmayan iddialardan oluşmaktaydı. Sağlam dayanaklara oturmayan bu görüşler sizinkinden veya bir başkasınınkinden daha fazla gerçeklik taşımıyordu.

Enteresan olan şudur ki; her iki balık türü de amazon nehrinin ortak havzalarından, aynı habitattan gelmektedir. Benzer mukosalara sahiptir ve meleklerde, her ne kadar yavruları buna muhtaç olmamakla beraber, bu mukosa tabakası ile yavrularını beslemektedir.

Bir balığın kendisinin bağışıklık sahibi olduğu bir parazit ile başka bir balığın ölümüne sebep olduğu tezini hiçbir kanıt sunamaksızın savunmak olsa olsa bilgi eksikliği olabilir.

Oysaki bir türün bulunduğu ortama diğer türü katarken artan kalabalığı dikkate almamanın sonucu bozulan koşulların hastalıklara sebep olması çok daha kuvvetli bir ihtimaldir.

Diğer bir faktör de yeni balığın karantina uygulaması yapılmaksızın asıl tanka alınmasıdır. Yeni aldığı bir balığı hemen asıl tanka atan nice akılsız insan gördüm. Ki bu insanların kendi akılsızlıklarını balığın hatasıymışcasına sunarlar.

Konu hakkında bulduklarımı inceledikten sonra (fazla bir şey de değildi) melek balığı üretimi üzerinde uzmanlaşmış dört kişi ile görüştüm. Sorduğum soru şu idi: "Eğer varsa, melek balığının bağışık olup da discusu etkileyen hastalığın adı nedir?" Hiç biri bir hastalık yada parazit ismi veremedi. Tabi balıların sağlıklı tanklardan geldiği koşulu altında...

Esasen melekler, discuslarında halihazırda taşıdıkları dışında öyle farklı bir parazit taşımıyor. En azından böyle bir kayıt literatüre geçmemiş.

Eğer bir yarı diskus uzmanı size meleklerinizle discuslarınızı aynı tanka koymamanızı söylerse, ondan kendi görüşlerini destekleyen kanıt sunmasını isteyin.

Ben bu iki türü beraber beslemenin çok iyi bir fikir olduğunu iddia etmiyorum. Keza melekler discuslara göre çok daha arsızca yemlenerek en iyi besinleri kapacaklardır. Ayrıca yumurta dönemlerinde sert davranıp utangaç discuslarınızı zorlayabilirler. Ama bunların hiç biri direk hastalık bulaştırma ile ilintili meseleler değildir.

Eğer sonucu merak ediyorsanız, gidin ve discus ve melek balıklarını beraber besleyin. Kendi tecrübenizi edinin. Sonra buraya yazın. Takipçi değil lider olun.

Jim E. Quarles'in aşağıda linki verilen makalesinden alıntıdır. Çeviren: F.Bayar

http://article.discusnews.com/cat-01/angels.shtml

Saygılarımla...
    This article was originally published in forum thread: ´Ylginç discus makaleleri... started by fmbayar View original post