• Heterometrus Spinifer - Akrep

    Yazan ve Fotoğraflayan: Şafak Kartal

    Uzun ugraslar sonuncunda Mayis 2011'de yurtdisindan temin ettigim sipiniferlerim;

    60 lt'lik kendi tasairimim bir tankta yasamkatalar
    Khal yaklasık 14 cm boyunda bir erkek,
    Khaleesi yaklasık 11 cm boyunda hamile bir kadin...



    Yerli kaynak Heterometrus'lar hakkında sanırım yok. Türkiye'de akrep severler ulaşılabilirlik sebebiyle daha çok İmperator'u tercih etmekte. İmperator hakkında nispeten daha çok bilgi var ama oldukça az. Bir kaç paragraflık bilgiler. Eklembacaklılara en çok ilgi İngiltere'de mevcut. Sanırım bu ilginin temelinde BBC belgeselleri yatmakta.Ayrıca İngilizler oldukça doyurucu forumlara sahipler. Macarlarda eklembacaklılara epeyce ilgi duymaktalar.

    Ben çoğu bilgiyi Arachnoboards vasıtayı ile edindim açıkcası.



    Genel olarak şunları belirteyim; akrepler rengi açıldıkça zehiri öldürücü bir hal almakta. Yağmur ormanları akrepleri siyah olurken, çöl akrepleri beyaz-sarı arası bir renk almakta. Zehir öldürücülüğü kaynaklarla çok alakalı. Yağmur ormanı akrepleri çok daha iri olup zehirleri bir arı kadardır. Açıkcası ben akrep konusuna ilk merak saldığımda şu 3 türü araştırmıştım.

    Heterometrus spinifer (Asya yağmur ormanları-15 cm' e yakın)
    Heterometrus swammerdami (Asya yağmur ormanları-20 cm' i geçebiliyor-dünyanın en büyük akrebi)
    Pandinus imperator (Afrika yağmur ormanları-20 cm e akın-dünyanın en büyük 2.si)

    En son görsel olarak en çekici geleni seçtim..Heterometrus spinifer



    Kapalı alana çok uygun canlılar.Heterometrus spinifer ve benzer iri akrepler için en az 6 Galonluk(=23 Litre) bir hacim tavsiye ediliyor.
    Heterometrus spinifer kalabalik yaşamayı çok sevmiyor ama sorunda yaratmiyor. Yurt dışında çoğu kişi 10-20 L'lik platik kapaklı kaplarda bakmakta.Ben 70 L lik bir tankı yan yatirarak ve üst camı arka cam ile değiştirerek uygun bir tank yaptım. Taban malzemesi olarak şiddetle Hindistan cevizi torfu tavsiye ediliyor. Rahatlıkla temin ettim ve zeminde HCT kullandım. 2 tane kil testiyi kırarak saklanma alanları oluşturdum ki bu şart. Sıcaklığı 26-30 arası tutmanız gerekiyor. Yine yurtdışında çoğu hobici ek bir ısıtıcı kullanmıyor. 20 derecelik bir oda da sorunsuz yaşayabiliyorlar. Ben serme, torf alti 15 W lık bir ısıtıcı kullanıyorum. Kullanmamanız gereken tek ısıtıcı tipi sürüngenler için olan taş yada pad ısıtıcılar. Onlar 40-50 dereceye çıkabilir olup akreplerin minik tüycüklerini yakarak hissisleşmesine sebep olmaktaymış.

    Siyah akrepler ( Yağmur ormanları akrepleri) için en önemli şey nem. 3-4 günde bir sprey ile su sıkıyorum. Ve en önemlisi tank içindeki bir kapta daimi su bulunduruyorum. Bu su boğulmayacakları seviyede olmalı. Bu şekilde ölümler çok oluyormuş abartmamak lazim seviyeyi. Nemin illaki ideal bir oranı vardır ama benim gözlemim Ankara şartlarında olabildiğince sprey ile su sıkmak gerekliliği. Üsttede cam kapak yer aldığından nem kaybım oldukça az. Kesinlikle bir nem ölçüm cihazı kullanmoyorum ve bir hassasiyet olduğuna inanmıyorum.



    Yurtdışında oldukça canlı bir sektör. Genel olarak Avrupa'da 6 milyon evde sürüngen-eklemebacaklı vb. bir hayvan beslenmekte. Türkiye'de şimdilik gözlemlediğim kadariyla az sayıda tedarikçi mevcut. Akrep olarak ya yerli tehlikeli türler yada imperator mevcut. Ama tarantulalar nispeten akreplere göre daha yaygın.



    Akrepler canlı yem yemekte. İlla canlı olcak. Çekirge protein olarak fakir ama sunum olarak hobicinin rahat kullandığı bir yem. Ben Antalya'dan temin ediyorum ve zaman ayırabilirsem tedarikçimi size tanıtacağım. Ayrıca çekirgeyi Arowanam ve flowerhornum( tinto brass) da zevkle tüketmekteler. Küçük boy bir çekirgeyi Mızrağımında zevkle yediğini gördüm. Daha zengin ve çeşitli canlı yem seçeneğide mevcut. Oda Ankaralı bir tedarikçi. Bu iki tedarikçiyi Akfo ailesine en kısa zamanda tanıtacağım.

    Akrepler avını sedece pedipalpleri ile yakalıyor. Zehir kullanmıyor. Gereğinden büyük avları boyutuna göre zehir enjekte ederek öldürüyor ki ben buna daha şahit olmadım. Sonra sindirim sıvılarını ava ağzı vasıtasıyla enjekte edip oluşan sıvının emilimi ile beslenme olayı gerçekleşmekte. Ben çekirge alınca 5-6 adet çekirgeyi tanka koyuyorum. İlk 2 si 1-2 saat içinde yeniyor. 3-4.ler ise 1 hafta sonra. Ek olarak attiğim çekirgeler ise 10-15 gün içinde belki yeniyor belki yenmiyor. Yani ayda bir akrep 4-5 çekirge yiyor. Oldukça az...



    Gördüğüm fotoğraflara bakılırsa 20 ila 50 arası beyaz beyaz süper yavrucaklar... Anne sırtında taşıyor yavruları. Düşen yavru geri çıkmaz ise kuruyarak ölüyor. Anne sırtı nemli ve korunaklı...



    Yamyamlık siyah akrepler arasında çok ender görülen bir olay. Bu ender vakalarında temel sebebi dişinin doğum yapması sonrası agresifleşmesi. Yavrulara tamamen dişi bakmakta ve ö dönemde çok agresif olmakta kendi türüne karşı. Erkeğin hiç bir yavru bakma, koruma durumu bulunmamakta. Acil bir şekilde ortamı terketme çabasına düştüğüne eminim. Dişilerin hamileliği 7-12 ay arası sürmekte ve yavruları canlı doğurmaktalar. Yumurta söz konus değil. Yavrular ilk kabuk değişiminden sonra anne sırtından inmekteler. Bazı annelerin yavrularına 3 sene baktığı gözlenmiş. Ömürleri ise doğada 5 tank koşullarında ise 8 yıl. Benim çiftim 3-5 yaşında tam olgun bir çift.



    İlgili diğer arkadaşlara da anlatabileceğim daha bir çok ayrıntı mevcut. Lakin sorulara cevap vererek gitmek daha uygun sanırım dağılmamak adına.

    Umarım Türkiye'ye birçok eklembacak hobicisi kazandırırız....
    This article was originally published in forum thread: Khal & Khaleesi (Heterometrus Spinifer çiftim)- Akrep started by skartal View original post