• Melek Yumurtalarında Mantarlaşma (sebep/önlem)

    Yazan: Ramazan Çalık
    Bir çoğumuz beslediğimiz akvaryum canlılarımızdan yavru almak ve bu mutluluğu tatmak ister.
    Bu konumuzda bahsedeceğim canlımız Scalare Angelfish Melek cichlid. Şu anda cüce Amerikanlara sarmış olsamda, uzun yıllar Melek balığıyla olan aşkımız hiç bitmedi, sanırım bitmeyecekte.
    İşleyeceğim konu, Melek balıklarının yumurtalarındaki mantarlaşma sebepleri ve mantarlaşma olmaması için ne gibi önlemler alınmalarıyla ilgili. Bilindiği üzere Melekler yumuşak ve orta sert sulardan hoşlanırlar. Hemen bu su değerlerini paylaşalım.

    Su sertlik dereceleri
    0 – 4 dH, 0 – 70 ppm ........: çok yumuşak
    4 – 8 dH, 70 – 140 ppm .....: yumuşak
    8 – 12 dH, 140 – 210 ppm ..: orta sert
    12 – 18 dH, 210 – 320 ppm : oldukça sert
    18 – 30 dH, 320 – 530 ppm : sert
    Daha yüksek ...................: Adeta sudan bir kayadır (Malawi gölü)

    Melek balığımızın hoşlandığı su değerleri ise 4-5 dh ile 12-13 dh aralığıdır. Yani yumuşak ile orta sert arasıdır. Ph aralığı nispeten uzundur ve bu ilk alıştırmaya bağlı bir durumdur. Ama kabul gören en iyi aralık (bana göre) 6-7,5 ph arasıdır.

    En çok şikayet edilen konu yumurtalardaki mantarlaşma sorunudur. Madde madde buna değinelim.

    Sebep: Yumurtaların mantarlaşma sebeplerinin en başını uygun olmayan su değerleri taşır.
    Önlem: Üretime alınan çiftlerin istedikleri su koşulları sağlanmıyor demektir, balığın türüne göre yukarıda verdiğim su sertlik derecelerine göre akvaryum suyu hazırlanmalıdır.


    Sebep: Akvaryumun hacminden fazla filtre sistemi kullanılmıştır, suda aşırı derecede sirkülasyon vardır. Bu sudaki sirkülasyon erkeğin spermlerini dağıtarak yumurtalara nüfuz etmemesini sağlamaktadır.
    Önlem: Melekler durgun ve çok hafif akıntılı sulardan hoşlanırlar, filtre sisteminizi bu duruma göre ayarlayın.


    Sebep: Diğer bir yanlış, yumurtlama aparatını akvaryumun sirkülasyonun en fazla olan yere konulmasıdır.
    Önlem: Filtre çıkışının tam zıt kısmına yumurtlama aparatını koyun.


    Sebep: Akvaryumun hacmine göre olacak balık sayısı fazladır. Uygun olmayan türlerin birlikte bakılması, sakin karakterli balıkların yanında seri ve hareketli balık bakılması gibi. Sakin olan türler ister istemez strese girecektir. Bir bölgeyi sahiplenecek olan eşler özelliklede erkek balık, diğer balıkları kovalamaktan yumurtaları istenilen şekilde dölleyemez. Yorgun düşer, formu zayıflar.
    Önlem: Melekler genelinde sakin karakterli balıklardır, bu duruma uygun diğer tank arkadaşları seçilmelidir. Eğer amaç üretimse melek eşler karma tanktan alınıp üretim akvaryumuna geçirilmelidir.

    Sebep: Karma bir akvaryumda yan yana dolaşan melekleri eş gibi görür hemen ayırırız. Bu durumda cinsiyet tahmini yapabilinmesi için tecrübe lazımdır. İki dişi melek çift havası verebilir bu durumla çok sık karşılaşılır. Bir dişi yumurtlar diğer dişi erkek gibi döllemeye çalışır. Tahmin edebileceğiniz gibi tüm yumurtalar mantarlaşır.
    Önlem: Çoğu zaman işe yarayan bir sitemse karma tankta bir kaç kez yumurtlamalarını sağlamak ve yumurtalardan yavru çıktığı görüldüğünde sağlam bir eşe sahip olmaktır. Bu sistem meleklerin ebeveynlik iç güdülerinin gelişmesinde de çok büyük katkı sağlayacaktır.

    Sebep: Uygunsuz diyet, tek tür ve sürekli hayvansal gıdalı yemlerle beslemek, balıkların üreme sistemleri yağlandıracak, dişinin yumurta dökmesinde, erkeğin ise yumurtaları döllemesinde zorluk çıkaracaktır. Bu durum Discus balıklarında da sıkıntı yaratmaktadır. Sürekli dana yüreği mamasıyla beslenen Discuslar zamanla yağlanırla ve üretimde sıkıntı çıkrırlar.
    Önlem: Protein ağırlıklı besinlere ihtiyaç duysa da Melekler, menüsüne bitkisel yemlerde karıştırmak gereklidir. Bitkisel yemleme sindirim sistemini rahatlatır, sindirim sistemi düzgün çalışan canlı sağlıklı olur.

    Sebep: Işık faktörü.
    Önlem: Yumurtaların en çok mantarlaştığı zaman geceleridir. Eşlerin yumurtaları havalandırabilmeleri için gece de loş bir ışık akvaryum üzerinde yakılmalıdır. Yumurtaları görecek olan eşler sırayla nöbetleşe yumurtaları rahatlıkla havalandırabilirler.
    Şöyle bir soru aklınızda olabilir, doğadaki canlılar geceleri yumurtaları göremiyorlar, yumurtalar neden mantarlaşmıyor?
    1 cm. kareye değen su doğada, bir daha değmiyor, sürekli akıp gidiyor. Su şartları olabildiğince düzgün ve hiç bir şekilde oynama yapmıyor.
    Ama bizim akvaryumlarımızdaki su, dönüp dolaşıp aynı yere defalarca değiyor. İstediğimiz kadar suyu steril tutalım mantar sporları mutlaka var ve bunların yumurtaya değmemesi gerekiyor.

    Şimdiki değineceğim konu ise, kısmi mantarlaşma ve önlemleri.

    %10-15 oranında yumurtalarımızda bir mantarlaşma oluyorsa bu durum çokça sorun değildir. Ama bu oranı geçiyorsa ve yarı yarıya bir mantarlaşma söz konusuysa gözlemlerinize göre yukarıdaki sebep/önlem konularından birisi aksıyor demektir. Hemen önlem alınmalıdır.

    Yumurtalara ve çıkacak olan yavrulara eşler üretim tankında bakıyorsa eğer, mantarlaşmaya yüz tutmuş yumurtaları kendileri temizleyecektir. Eğer temizlemezlerse bırakın müdahale etmeyin, birkaç yumurtlamada tecrübe edeceklerdir.

    Yumurtalar kuluçka tankına nakledilmişse, örnek fotoğrafta gösterdiğim hava taşını yumurtalara 4-5 cm. mesafeden bolca havalandırın. Mantarlaşma illaki olacaktır, bu mantarlaşan yumurtaları ucu sivri bir metaryalle sağlam yumurtalara dokunmadan düşürün ve hava hortumu yardımıyla sifonlayıp akvaryum dışına alın. Ben mantarlaşan yumurtaları kürdan yardımıyla düşürüyorum.

    Mantarlaşan yumurta diğer sağlam yumurtaların yanından ayrılmazsa ne olur?
    Bir kaçgün sonra bu mantarlaşan yumurta küf yapmaya başlar, en az çapı iki cm olmak üzere yayılır. Diğer sağlam yumurtaları da kaplar ve altından çıkacak yavruları hapseder. Bu mantar küfüne hapsolan yavru serbest yüzüşe geçemez, akabinde yem alamayacağı için maalesef ölür.


    3 adet mantar olmuş yumurtanın yaptıklarına bakın, hemen hemen tüm fotodaki yumurtaları hapsetmiş.


    Yumurtaları havalandırırken kullanacağımız en iyi hava taşlarından birisi.


    Üretim akvaryumunda hava çıkışı(filtre) ile yumurtlama konisi zıt köşelerde olsun, aralarında en az 30 cm mesafe bulunsun.


    Su değerleriniz yumuşak ve istenilen ölçülerde ise mantarlaşma söz konusu olmaz.


    Yaklaşık bir hafta sonra da, böyle yüzüşen melekleriniz olur umarım.


    Makale ve fotoğraflar tamamen şahsıma aittir, www.akvaryumforum.com'dan ya da şahsımdan izinsiz kullanılamaz.
    Saygılar,
    This article was originally published in forum thread: Melek Yumurtalarında Mantarlaşma (sebep/önlem) started by rcall View original post
    Comments 3 Comments
    1. 06mustafa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      06mustafa -
      eline sağlık güzel anlatmışın bi sorum olcak ilk yemleme nasıl olacak ne zaman ve hangi yemle yemlemek gerekir
    1. Sadoka - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      Sadoka -
      Ramazan bey çok teşekkürler, benim çok sıkıntı yaşadığım bir konuydu, yavru alıyorum ama olması gerekenden çok az, inşallah bundan sonra daha iyi olacak. Su sertliğini ayarlama konusunda da yardımcı olabilirmisiniz, teşekkürler.
      Selam ve saygılarımla
    1. rcall - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
      rcall -
      Sadettin bey merhaba,
      Su sertliğimiz çok uç (çok sert) noktalarda değilse herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.
      Sorununuz mantarlaşmadan yana mı, yoksa yavrular çıktıktan sonra yüksek oranda ölüm mü?
      Yumurtaların açılım yüzdesinde sıkıntı yaşamayız yeterki istenilen şartta döllensin.
      Nasıl bir sistem kurdunuz, şöyle etraflıca anlatırsanız istişare ederiz.
      Saygılar,