• Rotifer Üretimi

    Yazan: Ahmet Raif ERYAŞAR



    Rotifer Üretimi



    Günümüzde mercan,çipura,levrek gibi deniz balıkları ile karides,yengeç, ı ıstakoz gibi eklembacaklıların larvalarının beslenmesinde rotifera büyük çapta kullanılmaktadır.Bunun nedeni besin değeri yüksek ve larvaların ağız açıklığına uygun bir canlı olmasıdır

    Rotifera aquakültür çalışmalarında uygulanabilir ve yoğun hacimlerde üretilebilirler.Bu nedenle üretimi rahatlıkla gerçekleştirilebilir.Balık ve eklembacaklılar yetiştiriciliğinde bunların larvalarının besini olan rotifera üretimine de girmek gerekmektedir.İyi kaliteli bir rotifera kültürü ile beslenen larvalar daha iyi gelişir ve yaşama güçleri daha fazla olur.Bu sebeple bir yetiştiricilik ünitesinde iyi organize edilmiş bir rotifera biriminin bulunması oldukça önemelidir.(Atilla ALPBAZ)

    Rotifera kültüründe göz önünde tutulması gereken husus;kültürün kalitesinin,seksüel üremenin devreye girmesi ile bozulacağıdır.Bu nedenle kültürlerde seksüel üremeyi hazırlayan koşullardan kaçınmak gerekir.Bunlar;

    a)yüksek yorgunluk b) Besinin cinsi c)Su sıcaklığı d)tuzluluk e)ışık geçirgenliği f) pH g) Suyun kalitesi

    ÜRETİM YERİNİN ORGANİZASYONU

    Üretim Yerinin Planı :


    Rotifer üretim yerine %2’ lik bir eğim verilmeli ve ortada bir boşaltım kanalı bulunmalıdır ve bu alanda üretimde kullanılacak tanklar birbirine bitişik olarak yerleştirilmelidir.Üretim yerinde basınçlı hava, tatlı su ve sıcak deniz suyu bulunmalıdır.


    Ortam Sıcaklığının Ayarlanması:


    Rotiferlerin gelişme hızları 25-30 oC arasında optimize edilmektedir.Üretim yerinin duvarlarının termik izolasyonu sağlanmalıdır.




    Aydınlatma:


    2 m3’ lük yetiştiricilik tankı kullanıldığında tankların 30 cm. üzerine yerleştirilen 2 adet floresan tüp kullanılır. Bu floresan tüplerinin her biri 58W


    Üretim Tankları:,


    Çeşitli hacimlerde silindir-konik biçimli ve polyesterden yapılma tanklar kullanılmaktadır.Tankların iç kısmı kirlilik takibi için beyaz renge boyanmalıdır.Rotifer düşük tuzlu sularda optimal gelişme gösterir.Bu nedenle iyi kaliteli suyun ortamda hazır tutulmalı.Deniz suyunun tuzluluğu ayarlanarak(%o20) bir depo yakınlara kurulmalıdır.(Canlı Yem Dersi Notları)



    ROTİFERA ÜRETİM TEKNİĞİ:




    Orjini ve Kaynakların Saklanması:


    İzolasyon çalışmalarında kullanılacak araçlar çalışma yapılmadan önce %5’ lik HCl ile iyice yıkanıp 140oC’ de 3 saat otoklavda bekletilip sterilize edildikten sonra kullanılmalıdır.Rotiferaların doğal ortamlarından amiktik dişiler toplanarak örnekleme yapılır ve portogenetik üreme için mikroskop altında seçilerek ayrılırlar.Elde edilen kaynaklar 2-6 lt. hacimde 18oC su sıcaklığında %o25 tuzlulukta stoklanırlar.( Canlı Yem Dersi Notları )


    Rotiferanın Üretime Alınması:



    Rotifera üretim aşamaları




    Hacimdeki Toplam

    Kaplar Hacim Rotifera adet/ml Rotifera Sayısı (Adet)



    Deney tüpü 25ml. 10 250

    Erlenmayer 250ml. 18 4500

    Cam balon 2lt. 245 4.900.000

    Cam balon 5lt. 370 1.480.000

    Konik tank 60lt. 86 4.300.000

    Konik tank 200lt. 53 10.600.000



    Rotifer üretimine ilk başlarken küçük hacimlerde ve sayılardan büyük hacimlere doğru giden bir yol izlenir.

    Deney tüpüne besinli steril su konulur ve 10 tene yumurtalı rotifer ilave edilerek ağzı bir pamuk ile kapatılır.Tüpler tüplük içinde bir akvaryuma konur ve akvaryumdaki su ısıtılarak tüplerin uygun sıcaklığa ulaşması sağlanır.Böylece rotiferlerin optimum sıcaklığı olan 25-27oC arası ayarlama yapılabilir.Tüpe konulan suyun tuzluluğu %o25, pH’ ı ise 7-8 arasında olmalıdır.Bir süre sonra tüpte rotifer üremesine bağlı olarak besin azalması olur ve besin ilave edilir.Tüp ağzına kadar dolunca erlenmayere geçilir.Bu şekilde tanklara kadar devam eder.Tanklar termostatlı ısıtıcılar ile ısıtılır.Devamlı aydınlanma uygulanıp hava verilir.(Canlı Yem Dersi Notları)


    Beslenmesi:


    1. Maya ile Beslenme:


    Rotifer beslenmesinde maya kullanış kolaylığı,ucuzluğu ve fitoplanktona yetiştirilmesi gibi ek bir çalıştırma gerektirmez.Bu amaçla bildiğimiz ekmek mayası kullanılır.Burada önemli olan mayanı kuru veya yaş olmasıdır. Pratikte 1 ton rotiferli su için 5 gr. kuru maya bir gün için yeterlidir.Eğer yaş maya kullanılıyorsa mayadaki su miktarının bilinmesi gerekir.

    Maya ile besleme yaparken su sıcaklığının 27oC’ den düşük olmaması gerekir. Aksi takdirde maya rotiferler tarafından tüketilemez ve dibe çökerek kirlilik yapar.

    Sadece maya ile besleme sonucunda rotiferlerde E vitamini ve klorofil noksanlığı gözlenmiştir.


    2. Fitoplankton ile besleme:


    Rotiferleri fitoplankton ile beslemenin tercih edilmesinin en büyük nedeni mayanın klorofil ve E vitamini bakımından yetersiz kalmasıdır.Algler vitamin,klorofil ve uzun zincirli doymamış yağ asitleri bakımından zengin oldukları için beslenmenin kalitesini yükseltirler.

    Rotiferlerin beslenmesi konusunda göz önünde bulundurulması gereken bir husus vardır.Buda verilen besinlerin tüketilip tüketilmediğidir.Tüketim olan bir suda meydana gelecek renk açılması veya değişmesi, yemin pratikte değerlendirildiğini belirlemektedir. (Canlı Yem Dersi Notları)







    Rotiferlerin Zenginleştirilmesi:


    Rotiferler larvalara verilmek üzere süzüldükten sonra bir kapta yoğunlaştırılır.Bu yoğun haldeki rotiferleri suya doymamış yağ asitleri ve protein açısından zengin solusyonlar verilerek rotiferler desteklenir.Böylece larvalara verilmeden önce rotiferlerin besin değeri açısından eksik yönleri de giderilmiş olur.

    Rotiferler hem doymamış yağ asitleri hem de protein açısından zenginleştirilmek isteniyorsa,ilk önce balık karaciğeri yağı verilir.24 saat dolmadan 2 saat önce protein zenginleştirici eklenir.24 dolduğunda rotiferler her iki açıdan da desteklenmiş olur.



    Kaynak: Aquapena.com
    This article was originally published in forum thread: Rotifer Üretimi started by mirsat View original post