Yazan: Volkan ERİKÇİ
Trofeuslar (tropheuslar) için en beğendiğim, en çok tercih edilen yemleri sizlerle paylaşmayı ve bu yemleri denemenizi isterim. Yem olayı aldı başını gidiyor. Bin bir çeşit yem mevcut piyasada. Bu bizim için çok güzel bir şey ancak bazen akıl da karışmıyor değil hangisi en iyisi acaba diye. İşte benim en beğendiğim ve/veya en çok satılan yemler:
GRANÜL (TANE) YEMLER
Aşağıdaki tane yemlerin hiçbirini ıslatmayın. Çünkü yemi ıslattığınızda içindeki renklendiricilerin ve besin ögelerinin suya çıktığını göreceksiniz. Böylelikle hiçbir faydası kalmayacak yemin. Bloat yapar diye endişe etmenize gerek yok. Yem üretimindeki yeni yöntemler sayesinde tane yemler bloat yapmaz. Direk veriniz.
DAINICHI VEGGIE FX
Kelimenin gerçek anlamıyla harika bir yemdir. Bütün tropçuların gözdesidir. Balıklar büyük zevkle yerlerken yemleme bittikten sonra balıkların renklerinde gözle görülür bir artış söz konusu. (Bu, onların yemi çok sevdiklerini ve mutlu olduklarını gösterir.) Yemlerinizin arasına mutlaka katın bu yemi. Dainichi firması çok orjinal yemler üretmekte. Yemlerinin içerisine çok farklı katkı maddeleri eklemekte. Mesela kil. Kil hem balıkların bloat olmasını engeller hem de mide içerisindeki zehirli maddeleri yok eder. Yine yemde bulunan cyclop-eeze son derece besleyici bir kabukludur. Yukarıdaki fotoğrafta görünen yemin paketinin üzerindeki balık, Dainichi Veggie FX ile beslenmiştir.
Yemin içeriği:
Kelp, beyaz balık unu, soya unu, buğday unu (bağlayıcı), karides, Antarktik krill, spirulina, buğday tohumu, dondurularak Cyclop-eeze, kalsiyum montmorillonite kil, bira mayası, NatuRose(Haematococcus yosun), vitamin karışımı, mineral kurutulmuş mix, sarımsak, proteaz (sindirim enzimi) ve doğal sakız.
Besin Değerleri :
Min.ham protein 39 %
Min. ham yağ 5 %
Max. ham lif 4 %
Max. nem 9 %
Max. kül 12 %
Kalsiyum 2 %
Fosfor 1 %
Fiyatı: 100 gramı 10 lira civarı. (Fiyatlar açık yem diye tabir edilen kovadan bölme yemler için verilmiştir.)
DAINICHI CICHLID COLOR SUPREME
Balıkları büyüyenlerin alması gerektiğine inandığım bir yem çeşidi. Yavru balık sahiplerinin almasına gerek yok; zira adından anlaşıldığı gibi renk artırıcı bir yem. Damızlık olmuş balıklarımızın renklerinin optimum olması için en az bir çeşit renklendirici yem kullanmanızı salık veririm. Bu yem Dainichi firmasının yaptığı açıklamaya göre ağırlıklı olarak sarı ve kırmızı renkleri artırıyor. (Bu bilginin bize ulaşmasını sağlayan Ali Selim kardeşimize teşekkür ederiz.) İkola, red rainbow, ilangi, kasakalawe, chimba gibi türleri besleyenleri edinmesi gereken bir yem çeşidi. Ana öğün yemi değildir. Günde 1 kere verin. Yukarıdaki fotoğrafta görünen yemin paketinin üzerindeki balık, Dainichi Cichlid Color Supreme ile beslenmiştir.
Yemin içeriği:
Beyaz balık unu, buğday tohumu, buğday unu, karides, spirulina, soya küspesi, krill unu, bira mayası, kalsiyum montmorillonite kil, süt tozu, vitamin karışımı, mineral karışımı, sarımsak, proteaz ve doğal sakız.
Besin Değerleri :
Protein : 44%
Yağ: 6%
Lif 3%
Nem: 9%
Kül: 9%
Fiyatı: 100 gramı 10 lira civarı.
DAINICHI CICHLID COLOR
Bu da aynı firmanın renklendirici yemlerinden biri. Yine yapılan açıklamaya göre bu yem de ağırlıklı olarak mavi rengin artırılmasını sağlıyor. (Bu bilginin bize ulaşmasını sağlayan Ali Selim kardeşimize teşekkür ederiz.) Trofeus chaitika, duboisi besleyenlerin kullanmaları gereken bir yem olarak görüyorum. Balıkların ağız tadına çok uygun bir yem çünkü büyük bir iştahla yeme saldırıyorlar. Bu yemi kullandığım zamanlarda ikolalarımdaki sarı bantlar inanılmaz görkemli ve canlı oluyordu. Sonradan ara verdiğim bir zaman o rengi yakalayamadım diğer yemlerle. Bu yemi yemlerimin arasına tekrar kattım. Gerçekten balıklarda renk olarak kendini gösteriyor. Ana öğün yemi değildir. Günde 1 kere verin. Yukarıdaki fotoğrafta görünen yemin paketinin üzerindeki balıklar ile aşağıdaki sarı prenses Dainichi Cichlid Color ile beslenmişlerdir.
Yemin içeriği:
Beyaz balık unu, buğday tohumu, buğday unu, karides, soya unu, spirulina, krili yemek, Cyclop-eeze ®, bira mayası, kalsiyum montmorillonite kil, süt tozu, vitaminkarışımı, mineral karışımı, sarımsak, NatuRose ® (Haematococcus yosun), proteaz ve doğal sakız.
Besin Değerleri :Protein: 45%
Yağ: 7%
Lif: 3%
Nem: 9%
Kül: 9%
Fiyatı: 100 gramı 12 lira civarı.
DAINICHI VEGGIE DELUXE
Kullanmadığım ancak trop aleminde çokça kullanılan bir yemdir. Kullanmamam kalitesinden emin olmamam anlamına gelmez tabiki. Yukarıdaki fotoğrafta görünen yemin paketinin üzerindeki balık, Dainichi Veggie Deluxe ile beslenmiştir.
Yemin İçeriği :
Yosun, Beyaz balık unu, buğday unu, krill, spirulina, karides, buğday ruşeymi, kalsiyum montmorillonite kili, bira mayasaı, süttozu, vitamin karışımı, mineral karışım, sarımsak, proteaz ve doğal yapıştırıcı
Besin Değerleri :
Ham protein : % 38 (minimum)
Ham yağ : % 5 (minimum)
Selüloz : % 4 (maksimum)
Nem : % 9 (maksimum)
Kül : % 12 (maksimum)
Yosun, Beyaz balık unu, buğday unu, krill, spirulina, karides, buğday ruşeymi, kalsiyum montmorillonite kili, bira mayasaı, süttozu, vitamin karışımı, mineral karışım, sarımsak, proteaz ve doğal yapıştırıcı
Besin Değerleri :
Ham protein : % 38 (minimum)
Ham yağ : % 5 (minimum)
Selüloz : % 4 (maksimum)
Nem : % 9 (maksimum)
Kül : % 12 (maksimum)
Fiyatı: 100 gramı 10 lira civarı.
DAINICHI ULTIME KRILL
Adından da anlaşılacağı üzere krilden yapılmış bir yemdir. Kril, soğuk sularda yaşan karides benzeri bir kabukludur. Son derece faydalıdır. Kril; üremede, renk almada, kansere karşı korumada çok etkili bir besindir. İçerisindeki omega 3 balıklarda bulunandan daha yararlıdır. Üzerindeki ahliden(etçil) ve afra cobueden(otçul) anlaşılacağı üzere bütün ciklitlerinize verebilirsiniz. İçerisinde "Tropical Krill" kadar kril olmasa da onun kadar da pahalı değildir.
Fiyatı: 100 gramı 8 lira civarı.
NEW LİFE SPECTRUM THERA+A
Balıklar hastalanmadan önce hastalanmaması için ilaç niyetine kullanılması gereken bir ürün. İçerisindeki yüksek sarımsak özü hem sindirim sistemindeki parazitlerin ölümünü sağlarken hem de oluşumunu engelliyor. NLS firmasının kalitesi ile yoğun sarımsak faydası birleşince ortaya çok etkili bir yem çıkıyor.
Besin Değerleri :
Ham Protein : % 38 (Minimum)
Ham Yağ : % 7 - % 9 (Minimum - Maksimum)
Ham Selüloz : % 3 (Maksimum)
Ham Kül : % 9 (Maksimum)
Kalsiyum : % 1 - % 2 (Minimum - Maksimum)
Nem : % 10
YEM İÇERİĞİ
Krill Unu : % 31
Balık Unu : % 18
Buğday Unu : % 16
Sarımsak : % 9
Yosun Unu : % 9
Soya Unu : % 8
Balık Yağı : % 6
Spriluna : % 1
Beta Karoten : % 1
Mineraller : < % 1
Multivitamin : < % 1
Ethoxyquin : < % 1
Sarımsak, Ispanak, Brokoli, Kırmızı Biber, Kabak, Domates, Bezelye, Kırmızı ve Yeşil Lahana, Elma, Kayısı, Mango, Kivi, Papaya, Şeftali, Armut, Vitamin A-Asetat, Aktif D Hayvansal Sterol (D3), Vitamin B12 Katkıları, Tiamin, DL Alfa Tokoferol (E), Riboflavin Katkısı, Folik Asit, Niasin, Biyotin, Kalsiyum Pantotenat, Piridoksin Hidroklorid, L-Ascorby-2-Polyphosphate (Stable C), Etilendiamin dihidroiyodür, Kobalt sülfat, Bakır Proteini, Demirsülfat, Mangansülfat, Kolinklorür
Fiyatı: 100 gramı 8 lira civarı.
NEW LİFE SPECTRUM GROW
Yavru büyütmede etkili bir yem. %50 proteine sahip. Ayrıca büyük iştahla yedikleri bir yem. Hiçbir yeme bu kadar iştahla saldırdıklarını görmüyorum. Yavrular için olmazsa olmaz değil ancak olursa güzel olur diyebileceğim bir yem.
Besin Değerleri :
Ham Protein : % 50 (Minimum)
Ham Yağ : % 9
Ham Selüloz : % 3 (Maksimum)
Ham Kül : % 9 (Maksimum)
Kalsiyum : % 1 - % 2 (Minimum - Maksimum)
Nem : % 10
HCL'de çözülmeyen kül : % 3 (Maksimum)
NaCl : % 2 (Maksimum)
Metabolik Enerji : 2.500 Kcal/kg.
Yem içeriği:
Balık Unu : % 30
Krill Unu : % 22
Buğday Unu : % 15
Yosun Unu : % 10
Soya Unu : % 10
Balık Yağı : % 9
Beta Karoten : % 2
Spriluna : % 1
Mineraller : < % 1
Multivitamin : < % 1
Ethoxyquin : < % 1
Fiyatı: 100 gramı 8 lira civarı.
NEW LİFE SPECTRUM CİCHLİD FORMULA
Bazı kimselerin trofeuslara uygun olmadığını sandığı bir yem olmasına karşın bütün ciklitlere rahatlıkla verilebilecek bir yem çeşididir. Zaten NLS (NEW LIFE SPECTRUM) firması genel olarak bütün balıklara verilebilecek şekilde yemler üretmektedir. Yemin üzerindeki trofeus resminden de anlaşılacağı üzere troplarınıza gönül rahatlığıyla verebileceğiniz yemlerdendir. NLS firması kendisine o kadar güveniyor ki "Balığınızın bütün ihtiyaçlarınız bizim yemlerimizle karşılayabilirsiniz, ikinci bir yeme ihtiyaç yok" diyorlar. Bu bir satış yalanı değil. Gerçekten de çok kaliteli yemler üretiyorlar. 10 gün sonra balığınızın rengindeki artışı göreceksiniz diyorlar.
Besin Değerleri :
Ham protein % 34
ham yağ %5
ham lif %5
nem %10
ham kül %9
Vitamin A 8000 IU/Kg
Vitamin D 2500 IU/Kg
Vitamin E 200 Iu/Kg
kalsiyum % 1 - % 2
fosfor % 0,07 - % 1.
Yemin İçeriği:
Bütün Antartika deniz canlısı, ringa balığı unu, buğday unu, mürekkep balığı unu, yosun unu, soya, beta karoten, sarmısak, sebze ve meyva özü, vitamin A asetat, E, D3, B12, B2, folik asit, nikotinik asit, biyotin, tiamin, pridoksine hidroklorid, kalsiyum, pantotenik asit tuzu, L-Ascorby, polifosfat, kolin, klorid, bakır protein, etilenediamin, kobalt sülfat, demir sülfat, manganez sülfat.
Fiyatı: 100 gramı 7 lira civarı.
GEMMA GRANUL GREEN:
Gemma Hollanda menşeili bir ürün. Kaliteli ve ucuz bir yem. Bu ürünü koymamdaki amaç ucuz ve %56 gibi çok yüksek protein oranına sahip olması. Yani denemeye değer bir yem. Bir yemde protein her şey demek değildir ancak arada böyle yüksek protein oranlı yemler vermek iyi olur. Ayrıca Gemma yemleri orjinal bir şekilde üretiliyor. Firmanın verdiği isimle soğuk extrusizyon yöntemiyle. Şöyle ki, yem 45 derece sıcaklık civarında üretiliyor. Bu da üründeki vitamin ve proteinin yok olmasını önlüyor. Bu yöntemi kullandığını söyleyen sadece Gemma'nın üreticisi olan Skretting firması. Diğerleri daha yüksek sıcaklıklarda işliyor ürünleri. Unutmadan Gemma markasının iki adet Granul Green adlı yemi mevcut. Ciklit için olanından olacak, tropikal balıklar için olanından değil diyin. Kapalı kutulardan alacaksanız üzerinde trofeus fotoğrafı olanından alın.
Yemin İçeriği:
Düşük sıcaklıkta işlenmiş birinci sınıf balık unu, kabuklu deniz ürünleri unu, balık yağı, tahıl tohumları glüteni, mısır nişastası, sarımsak, soya lesitini, algler, bitkisel ürünler, mineral ve vitaminler.
Besin Değerleri :
Ham Protein:56
Ham Yağ:%10
Ham Selüloz:%0,5
Kül:%10
Fosfor:%1,5
Fiyatı: 100 gramı 4 lira civarı.
GEMMA PRO BABY:
Yavrularda kullanmanız gereken bir yem olarak görüyorum. Neden mi? Neredeyse artemyadaki protein oranına sahip. %62. Bütün yemlerdeki en yüksek protein oranı.
Besin değerleri:
Ham Protein % 62
Ham Yağ % 11
Kül % 10
Fosfor %1.1
Fiyatı: 10 gramı 3 lira civarı.
Yavrularınız için önereceğim bir diğer yem de 100 tanesinin 15 lira civarına satıldığı spirulina tabletler. Sera ya da diğer markaların spirulina tabletleri değil (onlar tamamen spirulinadan oluşmuyor) direk olarak katkısız spirulina tabletleri. Attarlarda bulabilirsiniz. Bir kutusu size aylarca belki yıllarca rahat rahat yetecektir. Protein oranı %65. Yavrularınıza toz haline getirerek diğer yemlerle karıştırarak veriniz. Yavrularınızın ne kadar hızlı boy attıklarına şaşıracaksınız.
PUL YEMLER:
TROPICAL SUPER SPIRULINA FORTE FLAKES:
Alabileceğiniz en iyi pul yemlerden biridir. Tabiki en pahalı yemlerden de biri… Ancak aldığı parayı kesinlikle hak ediyor. Görünüşünden, kokusundan çok kaliteli bir yem olduğu rahatlıkla anlaşılabiliyor. Ana öğün yemlerinden biridir. Biraz pahalıdır ancak imkanınız varsa kesinlikle almanızı tavsiye ederim. Bir de granül (tane) yem çeşidir mevcuttur. İkisinden birini almanız yeterlidir. Çünkü içerikleri aynı. Tane olanın 100 gramı 9 lira civarı. Artık hangisini tercih ederseniz.
Yemin içeriği:
Spirulina algi,alg,mayalar,sebzeler,soya proteinleri,tahıllar,balık ve balık proteini konsantresi, yumuşakçalar ve kabuklular , plankton, bitkisel ve hayvansal yağlar,glukoz,lesitin, L-lysine mono-hydrochloride,özel seçilmiş vitaminler,mineral tuzları ve element ler, AB standartlarının izin verdiği oranda renklendiriciler ve koruyucular.
Besin değerleri:
Ham protein min. 45.0%
ham yağ min. 6.0%
ham selüloz max. 3.5%
Ham kül max. 7.0%
nem max. 6.0%.
Fiyatı: 100 gramı 17 lira civarı.
TROPICAL MALAWI CICHLID:
Çok bilinen ve aranan bir yem olmasa da açıklamasında geçen “Bu yem özellikle ,dişilerin yavrularını ağzında sakladığı süre içerisinde beslenmesi için tavsiye edilir ve onların bir sonraki yumurtlamaya hazırlanmasına yardımcı olur.” Cümlesi bizim için özel anlam içeriyor. Zira trofeuslar ağızda kuluçka yapar ve iki yavru verme arası Malawilere göre fazladır. O halde arayı kısaltacak kalitede yemler vermemiz gerekir. Onun için aldığımız pul yemlerin içine bundan karıştırmayı tavsiye ederim. Bu yemi kullanan dostlarımızın da tecrübeleri firmanın söyledikleriyle paralellik gösteriyor.
Yemin içeriği:
Alg ve su bitkileri unu,ıspanak,ısırgan,otlar,bezelye,Spirulina algi,bitkisel proteinler,buğday unu,soya proteini, tatlı su planktonu ,kara hindiba çiçeği,mayalar,balık,yumuşakçalar ve kabuklular unu,gukoz,bitkisel yağ,balık yağı(HUFA*),lesitin, karoten,vitaminler ( Stabilize C Vit. de içerir) ,mineraller (Kalsiyum ve Magnez yum),elementler (Bakır,çinko,selenyum,kobalt ve demir) , -carnitine (250 mg/kg), AB standartlarının izin verdiği oranda renklendiriciler ve koruyucular.
Besin Değerleri:
Ham protein min. 38.5%
Ham yağ min. 5.2%
Ham selüloz max. 4.0%
Mineraller max. 9.5%
Nem max. 6.0%.
Fiyatı: 100 gramı 10 lira civarı.
TROPICAL CICHLID COLOR
Adında geçen color kelimesinden tahmin edeceğiniz üzere renklendirici bir pul yemdir. Alıp almamak size kalmış. Dainichi’nin renklendirici yemlerinden aldıysanız buna gerek yok kanaatindeyim. Ancak ben renge önem verdiğim için bu markanın da renklendirici yeminden kullanmak istedim. Fakat Tropical Malawi'den çok farklı gelmedi bana. Ana öğün yemi değildir. Günde 1 kere verin.
Yemin içeriği:
Balık unu, Pasifik krill, karides, kalamar, plankton, kabuklular, balık, kabuklu ve yumuşakça proteinleri, bitkisel proteinler,alg,maya,soya,tahıllar,sebze unu,alg,glukoz, balık ve bitki yağları(HUFA*) L-carnitine (250 mg/kg), lecithin, amino asitler, mineraller (kalsiyum and magnezyum),elementler, vitaminler (Vitamin E and stabilize vitamin C), AB standartlarının izin verdiği oranda renklendiriciler ve koruyucular. Lesitin,Amino asitler(L-lysine) ,karoten,multivitaminler,mineral tuzları ve elementler,doğal bağışkanlık güçlendirici BETA-1.3/1.6-GLUCAN.
*HUFA – Yüksek seviyeli yağ asitleri
Besin değerleri:
Ham protein min. 48.0%
Ham yağ min. 7.0%
Ham selüloz max. 3.5%
mineraller max. 9.5%
nem max. 6.0%.
Fiyatı: 100 gramı 10 lira civarı.
JBL PREMIUM SPIRULINA:
Pahalı ve kaliteli bir yemdir. Spirulunanın en fazla olduğu pul yem budur. %40. İlk başlarda balıklarımın bazıları bu yeme burun kıvırıyorlardır. Ancak geçenlerde tekrar verdiğimde zevkle yediler. Bu güzel haber. Zira kaliteli olan bu yemi yemelerini isterim. Balıkta tıkanmalara neden olmaması için son derece ince bir yemdir.
Yemin İçeriği:
Alg, tahıllar, sebze ve sebze ürünleri, balık ve balık ürünleri, yumuşakçalar ve kabuklular, bitkisel protein özü, maya.
Besin değerleri:
Ham protein % 37,00
ham yağ % 6,00
ham lif % 1,10
ham kül % 7,00
vitamin A 21.000 IU
vitamin D3 2000 IU
vitamin E 280 mg
vitamin C 350 mg
inosit 750 mg.
Fiyatı: 100 gramı 16 lira civarı.
JBL NOVOMALAWI:
Tropical’in Malawi’sine, Tetra’nın Phlly’sine denk diyebileceğim bir yem. Aynı anda hepsini almanıza gerek yok.
Yemin içeriği:
Alg, tahıllar, sebze ve sebze ürünleri, yumuşakçalar, kabuklular, maya, bitkisel protein özü, yumurta ve yumurta ürünleri.
Besin değerleri:
Ham protein % 36,00
Ham yağ % 6,00
Ham lif % 1,10
Ham kül % 7,00
Fiyatı: 100 gramı 12 lira civarı.
TETRA PRO VEGETABLE (Yeni adıyla PRO ALGAE):
Cips türü yem diye geçer ancak buna ayrı bir kategori ayırmadım. Yavru balıklara vermeyi önermediğim bir yemdir. Zira parçalanmadan ağza alınması gerekiyor. Aksi taktirde un gibi dağılıyor. Ancak büyük balıklarda kullanıldığında balıklar tek lokmada yuttuğundan böyle bir sorunla karşılaşılmıyor. Kaliteli ve orijinal bir yemdir.
Yemin İçeriği:
Balık ve balık ürünleri, bitkisel protein ekstraktı, tahıllar, maya, deniz yosunu (spirulina), yağlar, yumuşak ve kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker, bitkisel orjinli ürünler, lesitin, sitrik asit, karnitin, doğal renklendirici ve koruyucular.
Besin değerleri:
Protein %46
Yağ %12
Lif %3
Kül %11
Nem %9
Fiyatı: 100 gramı 8 lira civarı.
TETRA PHYLL:
Eğer ki Tropical Malawi ya da Jbl Novomalawi aldıysanız buna gerek yok diye düşünüyorum. Onların bundan daha üstün olduğunu düşünüyorum. Ancak kötü bir yem olmayıp kullanılan, kaliteli bir yemdir.
Yemin içeriği:
Balık ve balık ürünleri, tahıllar, maya, bitkisel protein ekstraktı, yağlar, yumuşak ve kabuklu deniz ürünleri, deniz yosunu, şeker, lesitin, vitaminler, doğal renklendiriciler ve koruyucular.
Fiyatı: 100 gramı 8 lira civarı.
BIO-MARINE KENS SPIRULINA:
Bio-Marine markası Türkiye’de pek tanınmayıp ürünleri pek kullanılmasa da Amerikan markası olan bu firma Avrupa ve Amerika’da çok revaçtadır. Yemdeki %60 protein oranı bile bu yemi almamız için bence yeter de artar bir sebeptir. Pul yemlerdeki en yüksek protein oranı bu yemdedir. Bu sebepten ötürü yavru balıklarınıza yedirmenizi özellikle tavsiye ederim.
Besin değerleri:
Protein % 60
Karbonhidrat % 17
Lipid % 6
Mineral % 10
Nem % 7
Fiyatı: 100 gramı 8 lira civarı.
TABLET YEMLER:
Tablet yem balıkların doğalarını yaşayabilmeleri için üretilmiş bir yemdir. Açıkçasını söylemek gerekirse çok gerekli değil. Yukarıda zaten sürekli vereceğimiz yemlerle aynı içeriğe sahip yemlerdir. Ancak tablet yemi severek yiyor balıklar ayrıca uzun süre yeme saldırmaları çok güzel bir seyir zevki oluştuyor. Bu yemlerden alabilirsiniz ancak çok fazla almanıza gerek yok derim. 20-30 tane yeter. 100 gibi rakamlarla alınan yemler ara sıra cama 1-2 tane yapıştırmayla bitmez. Yeminizi de paranıza da boşa vermeyin. Size alabileceğiniz en iyi tablet yemleri sıralayayım. Bunlardan birini alabilirsiniz.
SERA SPIRULINA
Fiyatı: 100 tanesi 12 lira civarı.
TROPICAL SUPER SPIRU TABIN-A
Fiyatı: 100 tanesi 12 lira civarı.
TROPICAL VEGETABİN-A
Fiyatı: 100 tanesi 8 lira civarı.
JBL NOVOFECT
Fiyatı: 100 tanesi 5 lira civarı.
NEW LIFE SPECTRUM H²O STAPLE WAFERS
Bu tablet yemden özel olarak bahsedip tavsiye edeceğim. Neden mi? Çünkü suda 24 saat bozulmadan kalabiliyor. Gerçekten de firmanın söylediği gibi 24 saatin sonunda hala dağılmadan olduğu yerde duruyor ve dağılmıyor. Benim gibi geç kalkan birisiyseniz gece ışıkları kapatmadan bu yemden atarsınız, yem dibe çöker ve güneş doğar doğmaz balıklar kahvaltılarını yapar, sizin kalkmanızı beklemezler. Yoğun bir sarımsak kokusu var. Tahminimce en az Thera +a kadar sarımsak içeriyor.
Besin değerleri:
Ham Protein: %33 (Minimum)
Ham Yağ: %5 - %9 (Minimum - Maksimum)
Ham Selüloz: %3 (Maksimum)
Ham Kül: %9 (Maksimum)
Kalsiyum: %1 - %2 (Minimum - Maksimum)
Nem: %10
HCL'de çözülmeyen kül: %3 (Maksimum)
NaCl: %2 (Maksimum)
Metabolik Enerji: 2.500 Kcal/kg.
Yemin İçeriği :
Krill Unu: %28
Balık Unu: %18
Buğday Unu: %12
Yosun Unu: %12
Spriluna: %10
Alfalfa: %8
Balık Yağı: %5
Soya Unu: %5
Beta Karoten: %1
Mineraller: < %1
Multivitamin: < %1
Fiyatı: 100 gramı 9 lira civarı.
Bütün bu yemlerin haricinde daha başka çok kaliteli yemler de mevcuttur. Hikari, Osi, Omega One gibi. Ancak bunların bazılarını bulmak çok zor, bazıları da çok pahalı. Gerek yok. Tabi bu sizin cebinizle alakalı bir durum. Alırım diyorsanız kimse size engel olamaz. Lakin hiç gerek yok. Yukarıdaki yemler yeter de artar bile. Ayrıca bunların hepsini ya da abartıp onlarca yem almanıza hiç gerek yok. 4-5 bilemediniz 6 çeşit yem fazlasıyla yeter. Daha evvel “Trofeus beslemenin 10 altın kuralı” yazımda belirttiğim gibi bir yemden 100 gr. alacağınıza iki farklı markadan 50’şer gr. alın. Bundaki mantığı anlamışsınızdır. Hepsinin faydasından, teknolojisinden istifade etmek.
Çok sık olmayacak şekilde Tropical Krill (%40 gibi çok yüksek oranda kril içerir) ve Jbl NovoTab (%10 tubifeks içerir.) yemlerinden de vermeniz üreme kondüsyonlarını ve renklerini artıracaktır.
Fiyatı: 100 gramı 18 lira civarı.
Fiyatı: 100 tanesi 5 lira civarı.
Peki bu yemleri tavsiye ederken kesinlikle tavsiye etmeyeceğim bir yem var mı? Elbette. Sera Granugreen. Ben hiçbir yemin suyu görünce bu kadar şiştiğini görmedim. Rahat iki katına çıkıyor. Onun için kuru iken yedirilen bu yem hayvanın karnında 2 katına çıkacak ve hayvan davul gibi şişecek ve tıkanacaktır. Almayın. Elinizde varsa ıslatıp verin. Bu yemi balıklarınıza tedavi sürecinde yedirebilirsiniz. Çok su emdiği için ilaçlı suda bekletip, ilacı emmiş bu yemle yemleyin balıklarınızı. Böylelikle ilaç direk balıklarınızın midesine gitmiş olur. Sera Flora nerede derseniz yukarıdaki pekçok pul yem varken inanın Sera’nın Flora’sına hiç mi hiç gerek yok. Zira bu firmalar yemde Sera’yı geçtiler. Sera’nın tavsiye edeceğim yemi Sera Plankton’dur. Çünkü yapılan araştırmalarda planktonun balıklar için çok faydalı bir besin olduğu ortaya çıkmıştır. Ara sıra bu besinden vermek balıklarımızı daha hızlı büyütür, daha çabuk yavrulatır, daha çok yavrulatır, daha sık yavrulatır. Araştırmalar bunu gösteriyor.
Yukarıdaki bütün yemler kadar önemli bir yem daha var: Haşlanmış sebzeler. Balıklarım sindirim sorunları çekmesin, bundan dolayı ölmesin diyorsanız mutlaka ama mutlaka haftada en az bir-iki öğün haşlanmış sebze vermelisiniz. Bunu eksik ederseniz yukarıda kuru yemler balığınızı yaşatmaz, öldürür. İstediği kadar kaliteli olsun sürekli kuru yemle beslemek balıklarınızın sindirim sisteminde problemler çıkarır. Onun için haftada en az bir kez haslaşnmış sebze verin. Sürekli haşlamak zorunda kalmamak için de ev yapımı yem yapın. Ev yapımı yem diye aratırsanız tarifler karşınıza çıkacaktır. Ancak trofeus için yapılan bu yemlerde et içeriğini çok çok az katın yahut hiç katmayın. Bol sebze katın. Diskuslar üzerinde yapılan bir araştırmada ev yapımı yemlerle beslenen diskuslar 12 ayda geldikleri boya, kuru yemle beslenen balıklar 18-24 ay içerisinde ulaşabilmişlerdir. Bu sanırım ev yapımı yemlerin ne kadar da besleyici olduklarının kanıtı. Balıkların karınlarını dinlendirmek ve boşaltmak için haftada bir gün aç bırakma olayına karşıyım ben. Zararlı mı? Değil. Lakin amacımız hayvanların karınlarını ve bağırsaklarını dinlendirmekse ve boşaltmaksa bunu en iyi aç bırakmak değil yeşilikler yapar. Şöyle düşünün sürekli köfte, döner kuru yemekler yediğinizde bir zaman sonra karnınızı rahatlatmak için bir gün boyunca aç mı kalırsınız yoksa çorba, sebze gibi sulu yemekler mi yersiniz? Tabiki ikincisi. Bizim tercihimiz balıklar için de geçerli. Şunu da belirteyim ki doğada hiçbir otçul hayvan bir tam gün aç kalmaz. Etçiller bir öğünden sonra günlerce bazen aylarca aç kalırlar. Bu bir öğün onlara yeter. Ancak otçullar her gün otlanır. Aç kalmazlar. Hasılı kelam balıklarınızı aç bırakmayın, yeşillik verin.
Son olarak belirtmek istediğim bir diğer husus ise 2 ay içinde bitirebileceğiniz kadar yem alın. Çünkü 2 aydan sonra vitaminler ölmeye başlar. Bu 2 ay içerisinde de yemlerinizin az bir kısmı haricindekileri kapalı, hava almayan bir kabın ya da poşetin içinde buzdolabının alt bölümünde saklayın. Dışarıdaki yeminiz bittikçe dolaptakini çıkarıp yem kaplarınıza ekleme yapın. Böylelikle en az vitamin kaybıyla balıklarınızı yemlersiniz. Dainichi ve NLS firmaları yemlerinin ağzı açık bir şekilde dışarıda bırakılsa bile 1 yıl bozulmayacağına garanti veriyor ancak siz yine de ağzı kapalı bir şekilde dolapta saklayın. Unutmadan Bill Gates geçenlerde evindeki deniz akvaryumunda sadece Danichi ve NLS kullandığını belirtti. Gerçekten kaliteli yemler.
SAĞLIKLI BALIKLAR DİLERİM.
Makale tamamen şahsıma aittir. İznim alınmadan başka bir yerde yayınlanamaz, alıntı yapılamaz!
Forum Bilgilendirme Mesajı