+ Konuyu Yanıtla
Toplam 4 sayfada 1
1 2 3 4 SonuncuSonuncu
31 sonuçtan 1 --- 10 arası gösteriliyor

Konu: Akvaryum Forum üyelerine çok önemli duyuru!

Ziyaretçi
    Adı
    Onur G.
    Soyadı
    HİTİT
    Giriş
    22/12/2005

Ödül Panosu

Teşekkürler
    248

810 mesajına 2.250
    kere teşekkür edilmiş.
    Blog Yazıları
    2

Akvaryum Forum üyelerine çok önemli duyuru!

Reklamları görmek istemiyorsanız lütfen üye olunuz...
    Değerli Akvaryum Forum üyeleri,

Forumumuz gün geçtikçe büyümekte, her geçen gün yeni üyelerle tanışmaktayız. Forum kalabalıklaştıkça yönetimin zorlaştığını da tahmin edebilirsiniz.

Forum Kuralları'nda zaten var olan ama bir kez daha hatırlatma gereği duyduğum bazı konulara değinmek istiyorum. Değinmek istediğim konuları 2 ana başlık altında toplamak istedim:

1- Forum Kuralları'na uyum

2- Türkçe yazım kurallarına uyum

* * *

1- Forum Kuralları'na uyum: Forum Kuralları'na uyum konusunda şimdiye dek -birkaç istisna dışında- zorlukla karşılaşılmadı. Bu konuda özet olarak değinmek istediklerim, "imza ve profil" bilgilerinin düzenlenmesi hakkında.

İmza ve profil nasıl düzenlenir?

İmza düzenlemek için önce ekranın sol üst tarafında "Kontrol Paneli" yazan yere tıklamalısınız:

Daha sonra Kontrol Paneli'nde hemen alttaki "İmza Düzenle" yazan yere tıklamalısınız:

Daha sonra imzanızı düzenleyip (Forum Kuralları'na göre isim ve soyadı yazıp) alttaki "İmzayı Kaydet" düğmesine (butonuna) basmalısınız:

Bir sonraki işlem ise profilinizi düzenleme işlemi. Bunun için yine Kontrol Paneli'nde , "Profili Düzenle" yazan yere tıklamanız gerekmekte:

Profilinize, yaşadığınız yerin adını (İstanbul, Ankara, Samsun gibi) yazmalısınız:

Profilinizi düzenleyip (Forum Kuralları'na göre yaşadığınız yerin adını yazıp) aynı yerin en altındaki "Değişiklikleri Kaydet" düğmesine (butonuna) basmalısınız:

İmza ve profil ile ilgili yapılması gerekenler bu kadar.

Üye olalı haftalar ve aylar geçmiş, onlarca iletisi bulunanlar var ama imza ve profillerini hala düzenlenmemişler. Bunları kontrol edeceğim.

2- Türkçe yazım kurallarına uyum: Türkçe yazım kuralları ve Türkçe'ye saygı, herşeyin üzerindedir. Akvaryum Forum Yönetimi olarak bu şekilde görüyoruz. Uğraşılan şey ne olursa olsun (akvaryum, matematik, siyaset, spor, müzik ve alakasız bir sürü şey) Türkçe yazım kurallarına uymak ve dilimizi korumak, dilimize saygı göstermek herşeyin üzerindedir. Yani bu konuda uyarı yapıldığında "Burası akvaryum hobisiyle ilgili bir forum, ne alakası var?" demeyiniz.

Peki, istediğimiz şeyler çok mu fazla? Hayır! İstediğimiz şeyler sadece şunlar:

a- Cümleler büyük harfle başlar. Birçok arkadaşımız cümlelerini küçük harfle başlatmakta. Bu yanlış davranıştan herkesin vazgeçmesi gerekiyor. İstenilen şey çok fazla değil. Basit, açık ve kolay bir istek.

b- Gereken yerlerde noktalama işaretleri kullanılır. Soru cümlelerinin sonunda soru işareti, normal cümlelerin sonunda da nokta kullanmak gerekir. Benzer sözcükleri ard arda sıralamak gerektiğinde de aralara virgül koymak gerekir. Örneğin; "Bende lepistes, moli, çöpçü, plati var." cümlesinde görüldüğü gibi, noktalama işaretleri yerinde kullanılmıştır.

c- Türkçe sözcüklerde, Türk alfabesi'nde bulunmayan harfler kullanılmaz. "V" yerine "W", "K" yerine "Q", "KS" yerine "X" kullanmayınız. "Akwaryum, werdim, axıyor, quvvet" ve benzeri örneklerde görüldüğü gibi Türkçe'yi bozan unsurları kullanmayınız. Bu konudaki en affedilmez noktalardan biri de budur. Tabi özel isim durumu olan, Türkçe olmayan sözcükler bunun dışında bırakılabilir.

d- Chat unsurları, kuraldışı yutulmuş harfler kullanılmaz. Chat unsurları olan "mrb, slm, nbr, tşk, bye" gibi harf öbekleri (bunlar "sözcük" olarak adlandırılamaz) kullanmayınız. Türkçe'ye karşı yapılan en büyük hatalardan biri de budur. Ayrıca "geliyorum" yerine "geliyom, geliom" ve benzeri tarzda şeyler yazmayınız.

e- Özel isimler ve ünvanlar büyük harfle başlar, bu sözcüklere ek geldiğinde kesme işareti (') ile ayrılırlar. Özel isimleri ve ünvanları büyük harfle başlatın. Örneğin; "Ahmet Bey, Ayşe Hanım, Malawi Gölü, Mehmet Hocam, Ali Abi'yi, Japonya'da" gibi.

f- Bağlaç olan "ki" ve "da" ayrı yazılır. Bunlar çok karıştırılmakta. Örneklerle açıklayacağım: "Benim de akvaryumum var." ve "Bende akvaryum var." cümlelerindeki "de"lerin farkına dikkat edin. Aynı şekilde "Bendeki akvaryum büyük." ve "Öyle büyük ki..." örneklerindeki "ki"lerin farkına dikkat edin.

* * *

SON NOT: Bu konuda değinmek istediklerim şimdilik bu kadar. Bütün Akvaryum Forum üyelerinin bu konudaki anlatımlara ve uyarılara dikkat edeceğine inanıyorum. Burası bir bilgi kaynağı görevi de görmekte. Bundan dolayı da yazdıklarımıza özen göstermeliyiz. Dikkatsizlik sonucu meydana gelen yazım kuralları affedilebilir ama sürekli yazım hatalarını yinelemek (uyarılara karşın) affedilmeyebilir.

Akvaryumlarımıza gösterdiğimiz özenin daha da fazlasını dilimize göstermeliyiz.

Bu konularda gerektiğinde uyarı yapıldığında hiç kimsenin "Benim bunlardan haberim yoktu." demesini istemiyoruz.

Bu konuda yorumlarınızı yazabilirsiniz. Daha sonra konu üzerinde yapılan yorumlar Akvaryum Forum Yönetimi'nin alacağı karara göre silinecek veya öylece kalacak.

Akvaryum Forum Yönetimi adına,

Saygılarımla...
    Bu mesaj en son " 30-11-2006 " tarihinde saat 02:22 itibariyle Onur G. HİTİT tarafından düzenlenmiştir...

Tecrübeli Akvarist
    AK-Fo Özel Üyesi
    Mr.Piranha kullanıcısının avatarı
    Adı
    Murat
    Soyadı
    Yüce
    Giriş
    23/10/2006
    Teşekkürler
    3

26 mesajına 39
    kere teşekkür edilmiş.
    Türkçemizi korumak adına ve yazılanların anlaşılır olması içim en azından asgari ölçüde kurallara dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.Şahsım adına bütün forumlarda buna dikkat ediyorum.
    Cehalat gider eşeklik baki kalır.

Forum Yönetimi TALEBE kullanıcısının avatarı
    Adı
    Bayram
    Soyadı
    Çakır
    Giriş
    19/06/2006
    Teşekkürler
    368

280 mesajına 612
    kere teşekkür edilmiş.
    Takdir ediyorum hocam,

SAYGILAR...
    Bu mesaj en son " 29-11-2006 " tarihinde saat 16:43 itibariyle Onur G. HİTİT tarafından düzenlenmiştir...
    baycakir@hotmail.com
    Tıynetin nâ pâk ise, Hayr umma sen germâbeden. Önce tathîr-i kalb et, sonra tathîr-i beden.
    Zoru hemen yaparız,İmkansız biraz zaman alır.
    100x50x40h javamoos-kiraz karides-cüce vatoz yavrular
    100x50x40h albino gold cüce vatoz-amazon
    100x50x40h siyah cüce vatoz-maymun kafa-anabias

Adı
    Bayram
    Soyadı
    Çakır
    Giriş
    19/06/2006
    Teşekkürler
    368

280 mesajına 612
    kere teşekkür edilmiş.
    Bir de alıntı yapmak istedim şahsıma gelen bir mailden belki katkısı olur diye

Bu haberi mutlaka okuyun ve birazcık düşünün!!!

Her geçen gün Türkçe'nin biraz daha yozlaştırıldığını görüyoruz. Dilimizdeki yabancı kökenli sözcüklerin istilası artarak sürüyor. Aşağıda yıllar içinde Türkçe'de nasıl bozulmalar olduğunu gösteren çarpıcı bir metin var!

Yıl: 1965
    "Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
    "Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım. Ne yapacağıma karar veremedim,heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
    "Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonrakendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
    "Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım. Fenâ hâlde kal geldi yâni..Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006
    "Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar
    yu yavrum?'"
    Bu mesaj en son " 29-11-2006 " tarihinde saat 16:46 itibariyle Onur G. HİTİT tarafından düzenlenmiştir... Neden: İlk bu sayfadan başlayalım. ;)
    baycakir@hotmail.com
    Tıynetin nâ pâk ise, Hayr umma sen germâbeden. Önce tathîr-i kalb et, sonra tathîr-i beden.

5. Bu mesaj için TALEBE'a teşekkür eden 5 üye :

Tecrübeli Akvarist
    AK-Fo Özel Üyesi
    Fatih S. Polat kullanıcısının avatarı
    Adı
    Fatih
    Soyadı
    Polat
    Giriş
    04/06/2006
    Teşekkürler
    288

393 mesajına 744
    kere teşekkür edilmiş.
    Blog Yazıları
    1
    Onur Bey'in altını çizdikleri, uyulması ve uygulanması zor olmayan kurallar. Dilin kullanımı konusunda dikkat çektiği noktalar da belirli bir özen gösteren herkesin zorlanmadan yapabileceği kadar kolay. Yani abartılı bir hassasiyet değil. Aslında bu konuda gösterilen özen, forumda üyelerin birbirine karşı yaklaşımında kullandıklar üslubun düzeyini de olumlu yönde etkiliyor.
    Bu mesaj en son " 29-11-2006 " tarihinde saat 16:48 itibariyle Onur G. HİTİT tarafından düzenlenmiştir... Neden: İlk bu sayfadan başlayalım. ;)
    Fatih Polat\ İstanbul

Tecrübeli Akvarist
    AK-Fo Özel Üyesi
    Adı
    Murat
    Soyadı
    Yüce
    Giriş
    23/10/2006
    Teşekkürler
    3

26 mesajına 39
    kere teşekkür edilmiş.
    Bu tür bir uygulamayı her zaman her yerde sonuna kadar desteklerim ama; çok da ufak hatalar bir iki harf eksikliklerini (hızlı yazma ve benzeri nedenler ile) Bu şekilde kırmızı ile uyarmak sadece üyeleri rencide eder.Bu konuda niyet önemli, daha çok ısrarcı olanlar için daha farklı yaptırımlar uygulamak yerinde olur. Neticede ufak tefek hatalar aramaya kalkar isek iğneyi kendimize çuvaldızı bir başkasına batırmak durumu ile karşı karşıya kalınabilir.
    Bu mesaj en son " 29-11-2006 " tarihinde saat 16:34 itibariyle Onur G. HİTİT tarafından düzenlenmiştir...

Adı
    Bayram
    Soyadı
    Çakır
    Giriş
    19/06/2006
    Teşekkürler
    368

280 mesajına 612
    kere teşekkür edilmiş.
    Murat Hocam her ne kadar bende yazım kurallarına uymakta zorlansam da bu küçük detayların önemli olduğu kanaatindeyim. Dilimiz zamanla böyle küçük küçük gördüğümüz hatalar veya kasıtlı yapılan yanlışlar nedeniyle bozulmakta, yukarda yıllara göre verdiğim örnek de bunlardan sayılabilir, küçük hatalardada olsa uyarılmamız çok güzel ama bunu forum yönetiminin yapması daha güzel.

SAYGILAR
    Bu mesaj en son " 29-11-2006 " tarihinde saat 17:42 itibariyle Onur G. HİTİT tarafından düzenlenmiştir...
    baycakir@hotmail.com

Tecrübeli Akvarist
    AK-Fo Özel Üyesi
    Adı
    Murat
    Soyadı
    Yüce
    Giriş
    23/10/2006
    Teşekkürler
    3

26 mesajına 39
    kere teşekkür edilmiş.
    Kısaca anlatmak istediğim sap ile samanı birbirinden ayırt etmesini bilmek.Zaten demek istediğim bir dip not ile anlatılmış ''Dikkatsizlik sonucu meydana gelen yazım kuralları affedilebilir ama sürekli yazım hatalarını yinelemek (uyarılara karşın) affedilmeyebilir.''

Tecrübeli Akvarist
    AK-Fo Özel Üyesi
    Fatih S. Polat kullanıcısının avatarı
    Adı
    Fatih
    Soyadı
    Polat
    Giriş
    04/06/2006
    Teşekkürler
    288

393 mesajına 744
    kere teşekkür edilmiş.
    Blog Yazıları
    1
    Onur Hocam'ın önerisini desteklediğimi yukarıda belirtmiştim, ancak Murat Bey'in dikkat çektiği nokta da önemli. Gününün en az 8 saatini redaksiyon dahil, editoryal işlerle geçiren, ekmeğini bundan kazanan biri olarak, örneğin ben de yukarıda görüldüğü gibi iş arasında, hızla yazdığımda hata yapıyorum. "Özel muamele" açısından değil ama, dilin kullanımının asgari ölçütlerine dikkat eden, bu konudu kasıtlı olarak gelişi güzel davranmayanlar için, forum yöneticilerinin "uyarı" ya da "düzeltme" zamanı ayırması gerekmeyebilir. Keza onlar da başka yoğunlukları arasında böylesi ince bir işe zaman yetiremeyebilir.
    Bu arada artık birbirimizi az çok tanıdığımızı düşünüyorum ve bu açıklamamın, Onur Hocam'ın benim yazıda yaptığı küçük düzeltmelerle bir ilgisi olmadığının tahmin edileceğini düşünüyorum.
    Kaldı ki Onur Bey ve diğer yönetici arkadaşların, üyelerimizin eleştirel katkılarına da sonuna kadar açığım.
    Sevgi ve saygılarımla
    Bu mesaj en son " 29-11-2006 " tarihinde saat 23:33 itibariyle Onur G. HİTİT tarafından düzenlenmiştir...
    Fatih Polat\ İstanbul

Tecrübeli Akvarist
    AK-Fo Özel Üyesi
    oral.sezen kullanıcısının avatarı
    Adı
    Oral
    Soyadı
    SEZEN
    Giriş
    01/08/2006
    Teşekkürler
    924

513 mesajına 981
    kere teşekkür edilmiş.
    Blog Yazıları
    1
    Reklamları görmek istemiyorsanız lütfen üye olunuz...
    Tebrikler Onur Bey!
    Türkçe'miz düzgün ve düzeyli kalmalı , gereken önem hep verilmeli.
    Saygılarımla...
    Bu mesaj en son " 29-11-2006 " tarihinde saat 23:31 itibariyle oral.sezen tarafından düzenlenmiştir...
    Reef 400 litre...

''DOĞAL OLAN HER ŞEY GÜZELDİR''

+ Konuyu Yanıtla

Bu Konunun Etiketleri

Bookmarks

Gönderme Kuralları

• Yeni Konu gönderemezsiniz.
  • Yeni cevap gönderemezsiniz.
  • Eklenti yükleyemezsiniz.
  • Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz.

LinkBacks Enabled by vBSEO 3.5.0 RC2